Dzisiaj chcemy Wam zaproponować przepis na „cacio e pepe” czyli jedno z najstarszych włoskich dań, pochodzące z Lacjum. Z uwagi na swoją prostotę jadane pierwotnie głównie przez pasterzy oraz biednych Rzymian. Dojrzały owczy ser mógł być długo przechowywany w warunkach polowych a świeżo starty czarny pieprz nadawał daniu charakterystycznej pikantnej nuty oraz dobrze rozgrzewał. Do tego dania, z racji jego pochodzenia, tradycyjnie używa się sera owczego średniodojrzewającego „pecorino romano”. My jednak postanowiliśmy trochę poeksperymentować i zastosowaliśmy nasz wspaniały sycylijski długodojrzeawjący „pecorino stagionato”, nazywany też „królem sycylijskich serów”. Uważamy, że smakuje wyśmienicie i jeszcze bardziej podkreśla charakter potrawy. Przy tak wyrazistej potrawie istotny jest dobór właściwego wina, dlatego bez wahania wybraliśmy w tym przypadku sycylijskiego-arabskiego księcia, czyli wino białe wytrawne „Rajah”. Z racji tego, że jest to tzw. „muskat aleksandryjski” to jego delikatne nuty cytrusowo-kwiatowe doskonale równoważą intensywną pikanterię czarnego pieprzu.
Wszystkie składniki do wykonanie cacio e pepe znjadziecie w naszym sklepie. A oto jakich składników potrzebujemy, żeby przygotować to pyszne danie dla 2 osób w 10 minut:
- 200 gr makaronu spaghetti lub linguine
- 100 g świeżo startego pecorino romano lub stagionato
- 1 pełna łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- odrobina oliwy z oliwek na patelni
Na początek ścieramy ser na tarce oraz mielimy pieprz. Następnie mieszamy pieprz z serem. Makaron gotujemy zdecydowanie al dente, a zatem odrobinę krócej niż normalnie. Po ugotowaniu, zanim odcedzimy makaron, odlewamy 1/3 szklanki gorącej wody, w której gotował się makaron – jest to kluczowy element przepisu. Odcedzony makaron wrzucamy na gorącą patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek, wlewamy przygotowaną wodę z gotowania, wsypujemy ser z pieprzem i mieszamy szybko i intensywnie. Po chwili makaron będzie doskonale oblepiony serowo – pieprzowym sosem i gotowy do podania.
Podajemy z odrobiną zielonej natki pietruszki i obowiązkowo z kieliszkiem idealnie pasującego białego wina Rajah z winnicy Gorghi Tondi:)