Limoncello

Przepis pochodzi od znajomego Sycylijczyka (z moimi komentarzami)…

Potrzebne nam będzie:

5-6 cytryn niewoskowanych, niepryskanych ekologicznych ( to właśnie takie mamy 🙂 )

400 gr. cukru (może być mniej jeśli wolicie bardziej wytrawne)

400 ml alkoholu (czystej wódki lub spirytusu w zależności od mocy trunku, którą chcemy uzyskać)

400 ml wody

Umyj cytryny, pokrój tylko skórkę bez białej części (najwygodniej za pomocą obieraczki do warzyw lub tarki) i umieść je na tydzień w słoiku do macerowania w alkoholu.

Po tygodniu do rondelka wlej wodę i cukier i gotuj przez kilka minut, aby cukier się rozpuścił. Po ostygnięciu wlej powstały syrop do słoika (ze skórkami i alkoholem), przemieszaj i pozostaw na 1 dzień.

Po 24 godzinach przefiltruj, aby usunąć skórki, przelej nalewkę do butelki i umieść ją w chłodnym miejscu (np. lodówce).Limoncello jest gotowe, ale dla lepszych efektów smakowych najlepiej poczekać jeszcze 3-4 tygodnie. Jest to przepis klasyczny, który można urozmaicić np.dodatkiem skórki bergamotki czy mandarynki, ziół, miodu itd