Makaron pappardelle z sosem pomidorowym z kiełbaską salsiccia fresca.

Prosty przepis na ciekawe danie z własnoręcznie robionym sosem mięsnym z tradycyjnej włoskiej kiełbaski salsiccia.

 SKŁADNIKI dla 4 osób:

  1. Kiełbaski salsiccia fresca 4 sztuki
  2. Makaron Pappardelle Alberto Poiatti 400 gr
  3. Puszka pomidorków krojonych Alberto Poiatti 
  4. Parmezan Santa Lucia
  5. Czerwona słodka cebula
  6. Oliwa extra vergine
  7. Ocet balsamiczny
  8. Wino białe wytrawne do gotowania
  9. Sól morska gruboziarnista
  10. Pieprz czarny mielony
  11. Rozmaryn suszony
  12. Świeża bazylia do ozdoby

Wino do dania:

Langhe Nebbiolo z winnicy Sti.Vi – Piemont

 PRZYGOTOWANIE:

Na patelnię wylewamy niedużą ilość oliwy z oliwek i lekko podgrzewamy. W międzyczasie ściągamy jelitka ze świeżych kiełbasek salsiccia fresca i kroimi je nożem jak najdrobniej. Następnie wrzucamy rozdrobnione kiełbaski do rozgrzanej oliwy i posypujemy pieprzem do smaku oraz podlewamy niewielką ilością białego wytrawnego wina. W czasie gdy kiełbaska się podsmaża, szatkujemy czerwoną cebulę z Kalabrii, podgrzewamy niewielką ilość oliwy na drugiej patelni i wrzucamy pokrojoną cebulę. lekko ją podsmażając do zeszklenia i dodajemy do kiełbasy. Dalej wrzucamy krojone pomidorki z puszki z sosem, dodajemy 2 szczypty suszonego rozmarynu. wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dusimy wszystko pod przykryciem ok. 15 minut, tak aby sos zgęstniał a salsiccia stała się jeszcze bardziej miękka. Czekając na sos ścieramy parmezan na tarce do posypania dania oraz gotujemy wodę na makaron. Po zagotowaniu wody wlewamy łyżkę oliwy oraz wsypujemy pół łyżki stołowej soli morskiej gruboziarnistej i rozpuszczamy ją w wodzie. Następnie wsypujemy makaron pappardelle i gotujemy 9 minut.

Po ugotowaniu makaron odcedzamy. nie przelewając go zimną wodą, żeby nie pozbywać się skrobi, która poprawia łączenie się makaronu z sosem.

Nakładamy porcje makaronu na przygotowane talerze, polewamy na wierzchu sosem mięsnym i posypujemy parmezanem według uznania. Na wierzch można dać świeżą bazylię do ozdoby i danie gotowe:)

Teraz zostało już tylko dobrać odpowiednie wino, w tym wypadku polecam Nebbiolo Langhe z naszej rodzinnej piemonckiej winnicy “Sti.Vi”. Jest to wino czerwone wytrawne z zacnego szczepu Nebbiolo, z którego powstają tak wielkie wina jak Barolo. W tym wypadku jednak jest to wersja lżejsza, młoda, ale pełna w smaku i bogata w owocowe aromaty, ze średnią kwasowości i przyjemnymi taninami. To świetne połącznie z dosyć tłustą i słoną salsiccią.

Buon appetito e salute od Mercatino!