Pasta z oliwek Taggiasca w oliwie extra virgin, 170 gr - Alberti, Liguria
Opis
Włoska pasta warzywna z tradycyjnych włoskich oliwkek liguryjskich bez pestek odmiany taggiasca z oliwą extra virgin, z rodzinnej firmy Alberti, z butikowej linii produktowej 1986. Po zbiorach oliwki najwyższej jakości są przechowywane przez rok w zalewie z wody, soli, aromatycznych ziół i naturalnych aromatów. Następnie oliwki są drylowane w specjalnym, ręcznym procesie, mielone i pakowane do słoiczków z oliwą extra vergine Alberti.
Pasta idealnie nadaje się do smarowania pieczywa jako substytut masła do kanapek z serem czy wędliną, do bruschetty na ciepło czy też cateringowych finger food.
Skład:
Oliwki bez pestek Taggiasca (94%), oliwa extra vergine (4%), sól, regulator kwasowości: E330 (kwasek cytrynowy).
Tabela żywieniowa (100 g produktu):
Energia 1551Kj / 337Kcal
Tłuszcz 39 g
W tym nasycony 5,7 g
Węglowodany 4 g
W tym cukry 4 g
Białko 1,4 g
Sól 3,9 g
Po otwarciu pokryć olejem, przechowywać w temperaturze +4°C i zużyć w ciągu 7 dni.
Producent: Alberti, Liguria, Italia
Waga netto: 170 g
Alberti to firma rodzinna, która od 30 lat dostarcza starannie wybrane, najwyższej jakości tradycyjne produkty z urokliwej włoskiej Ligurii. Dla założyciela firmy i marki Alberti – Remo Alberti, najważniejsza była i jest jakość składników, co stawia markę na czołowym miejscu nie tylko w Italii.
Odmiana włoskicj oliwek taggiasca to bardzo stara odmiana, niektórzy archeolodzy wskazują na obecność pierwszych drzew oliwnych w Ligurii już w 7 wieku przed nasza erą. Odmiana ta jest w tej chwili znana i ceniona na całym świecie. Aktualnie 98% oliwy z oliwek produkowanej w Ligurii pochodzi z odmiany taggiasca. Oliwki są niewielkich rozmiarów a charakteryzuje je bardzo łagodny i delikatny smak, przy zachowaniu pełni naturalnych aromatów migdałów i orzeszków piniowych. Ciekawostką jest bardzo długi okres zbioru oliwek taggiasca, sięgający aż późnej zimy.