Włoski Ser Canestrato Z Kaparami 100 g - La Cava, Sycylia
Opis
Włoski Ser Canestrato Z Kaparami ma intensywny i słony smak. Nieregularna powierzchnia sera jest ozdobiona rowkami pozostawionymi przez kosz używany do dojrzewania.
Sycylijskie kapary, jedna z najbardziej charakterystycznych specjalności regionu, zainspirowały producentów La Cava do stworzenia tego sera o miękkiej konsystencji.
Skład: pasteryzowane MLEKO owcze, pasteryzowane MLEKO, apary (1%), sól, podpuszczka i fermenty mlekowe.
Wygląd: Cylindryczny kształt z płaskimi powierzchniami i rowkami pozostawionymi przez kosz
Kolor: Słomkowożółty
Smak/zapach: Intensywny i wyrazisty
Konsystencja: Miękka masa
Temperatura przechowywania: 4-6°C
Produkt może być stosowany jako składnik przetworów spożywczych, ale także spożywany na surowo, zgodnie z typową włoską tradycją serową.
Data ważności: podana na opakowaniu
Producent: La Cava, Sycylia
Uwaga!
Cena podana jest ceną za 100 gr. Należy wybrać dostępne warianty wagowe, gdyż sery wysyłamy w oryginalnie zapakowanych kawałkach.
Konieczne jest zamówienie dodatkowo wkładu chłodzącego - rekomendowany 1 wkład na ilość do 1kg sera. Produkty świeże wysyłamy wyłącznie od poniedziałku do czwartku. Jest możliwość wysłania w piątek, jednak wyłącznie przy opcji dostawy Paczkomat Na Sobotę.
Wartości odżywcze na 100 g:
Energia: 1604 KJ/387 Kcal
Tłuszcz: 32.2 g w tym tłuszcze nasycone: 22.4 g
Węglowodany: 0 g w tym cukry: 0 g
Białko: 24.2 g
Sól: 1.7 g
W 1970 roku Carmelo La Cava, wywodzący się z dwóch pokoleń serowarów, przybył do Randazzo z Montalbano Elicona w jednym celu: stworzyć mleczarnię, łącząc swoją wiedzę z lokalnymi pracownikami. Jego przewidywanie i wytrwałość, wraz z żoną i dziećmi, sprawiły, że pomimo trudności – w tym strumienia lawy, który prawie zniszczył fundamenty mleczarni – projekt ten stał się rzeczywistością. La Cava jest dziś certyfikowaną firmą zaangażowaną w produkcję serów bez szkody dla środowiska, jednocześnie nowoczesną i korzystającą z naturalnych zasobów terytorium. Ich zasadą jest szacunek dla rzemiosła rzemieślniczego i rytmów natury. Firma ściśle współpracuje z rolnikami, aby zapewnić dobrostan i zdrowie zwierząt oraz wdraża dobre praktyki recyklingu zużytych materiałów. Preferuje chów ekstensywny i wybiera tylko najlepsze mleko, poddawane badaniom laboratoryjnym i analizom. Z wyboru La Cava używa wyłącznie mleka pasteryzowanego. Udało im się wyizolować rodzime szczepy bakterii kwasu mlekowego Etna, z których tworzy canestrati.