Włoski makaron pistacjowy Caserecce al Pistacchio 500gr - Brontedolci, Sycylia
Cena regularna:
45,00 zł
Promocja trwa do 24 września 2024
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Włoski makaron pistacjowy Caserecce al Pistacchio - rzemieślniczy makaron z dodatkiem pistacji z Bronte.
Makaron premium zawiera aż 10% pistacji. Wystarczy polać oliwą, posypać gniecionymi pistacjami i tartym twardym serem by uzyskać banalnie proste, a jednak nietuzinkowe danie. Makaron może tez stanowić bazę do delikatnych, kremowych sosów, a także pesto pistacjowego.
Makaron polecany szczególnie miłośnikom sycylijskich pistacji!
Casarecce / caserecce - jeden z bardziej popularnych na Sycylii makaronów o kształcie jakby skręconej rynienki. Nazwa nawiązuje do domowej tradycyjnej kuchni. Ciekawa forma, która wspaniale podkreśla dodany sos zatrzymując go zarówno w środku jak i na porowatej powierzchni.
Makaron wytwarzany jest za pomocą tradycyjnej matrycy z brązu, co nadaje ciastu porowatość i surowy kolor, charakterystyczny dla rustykalnego makaronu rzemieślniczego. Chropowata faktura sprawia, iż dodawane sosy, przyprawy znacznie lepiej przylegają do makaronu.
Powolne i stopniowe suszenie zachowuje proteiny, minerały i witaminy, gwarantując doskonałą konsystencję ciasta i smak.
Wysoka zawartość białka w użytych do ciasta mieszankach semoli z twardej pszenicy pozwala na przygotowanie doskonałej pasty al dente!
Produkt w pełni naturalny, nie zawiera żadnych barwników!
Skład: semolina z pszenicy durum, woda, pistacja (10%)
Producent: Brontedolci, Italia
Waga: 500g
Firma Alberto Poiatti znajduje się w Santa Venerina, uroczej sycylijskiej wiosce położonej u stóp Etny, na obszarze o wielkiej tradycji rolno-spożywczej. Przedsiębiorstwo łączy tradycję z nowoczesnością, oferując przede wszystkim szeroką gamę tradycyjnych makaronów ( klasyczne z włoskiej pszenicy grano duro, pełnoziarniste, przeróżne formy i kształty), a także kaszkę kuskus, mąki, przeciery i sosy.
Firma Alberto Poiatti do produkcji wyrobów sypkich oraz makaronu Alberto Poiatti i Pasta Etna zdecydowała się używać wyłącznie pszenicy sycylijskiej, aby w pełni wykorzystać zasoby terytorium Sycylii i maksymalnie uszanować filozofię 0 km.
Używane sycylijskie odmiany pszenicy to Maestà, Don Matteo i Iride, jedne z najlepszych w historii, a obszary upraw znajdują się w prowincji:
• Katania (Caltagirone, Castel di Judica, Grammichele, Mineo i Ramacca);
• Enna (Agira, Aidone, Assoro, Centuripe, Piazza Armerina, Regalbuto i Troina);
• Caltanissetta (Butera, Gela, Mazzarino i Niscemi).