Włoski ser Ricotta Salata, słona ricotta 100 g - La Cava, Sycylia
Opis
Włoski ser Ricotta Salata to ser powstały z mleka owczego i krowiego. Typowo sycylijska odsłona znanego serka - tym razem w wersji twardej, słonej, dojrzewającej. Niezbędny element sycylijskiej kuchni, a zwłaszcza sałatek warzywnych czy słynnej Pasty alla Norma. Ser nadaje się idealnie do tarcia. Doskonale kompnuje się również z pesto pistacjowym, tworząc w kilka minut niezwykle zaskakujące i wykwintne danie, zwłąszcza gdy połączymy go z ekskluzywnym makaronem busiate trapanesi od Alberto Poiatti.
Technika przetwarzania solonej ricotty składa się ze szczególnego procesu polegającego na soleniu produktu i jego dojrzewaniu. Ricotta umieszczana jest w specjalnych, wentylowanych pomieszczeniach, stale monitorowanych. Po dojrzewaniu produkt uzyskuje zwartą konsystencję.
Ricotta salata może być stosowana jako ser stołowy, ale idealnie sprawdzi się jako tarta do pierwszych dań, sosów mięsnych czy warzywnych, gdyż łączy w sobie ich specyficzny smak z naturalną tendencją do kremowości.
Uwaga! 1 sztuka w koszyku odpowiada 200 gr sera. W przypadku krojenia oryginalnego kawałka, ser pakujemy próżniowo, naklejamy polską etykietę a waga produktu jest wagą z opakowaniem. Konieczne jest zamówienie dodatkowo wkładu chłodzącego - rekomendowany 1 wkład na ilość do 1kg sera. Produkty świeże wysyłamy wyłącznie od poniedziałku do czwartku. Jest możliwość wysłania w piątek, jednak wyłącznie przy opcji dostawy Paczkomat Na Sobotę.
Skład: serwatka, mleko krowie, mleko owcze, sól
Przechowywanie: w lodówce, w temperaturze 0 - 4 °C
Producent: La Cava, Sycylia, Italia
Wartości odżywcze
Energia 1435/kj 345 kcal/100 g
Białko 18,79 g/100 g
Tłuszcz 25,87 g/100 g
Nasycone kwasy tłuszczowe 18,18 g/100 g
Cukry 2,71 g/100 g
Węglowodany 9,31 g/100 g
Sól 8,55 g/100 g