Włoskie ciasteczka Ricciarelli z migdałami, kandyzowaną pomarańczą i miodem 150 g - Scapigliati, Toskania
Opis
Toskańskie miękkie naturalne migdałowe ciasteczka Ricciarelli.
Wykwintny, tradycyjny toskański specjał świąteczny na bazie miękkiej pasty migdałowej, wzbogaconej miodem i startą kandyzowaną skórką pomarańczową. Proces produkcji w firmie Scapigliati sprawia, że te tradycyjne toskańskie ciasteczka są bardziej miękkie i puszyste.
Legenda głosi, że to rycerz Ricciardetto Della Gherardesca jako pierwszy sprowadził te słodycze do Toskanii, po powrocie z wypraw krzyżowych do swojego zamku w pobliżu Volterry. Przypominały mu buty z podwiniętymi noskami, typowe dla obuwia bliskowschodniego, stąd nazwa Ricciarelli „podwinięty”.
Ciasteczka Ricciarelli doskonale nadają się na deser w połączeniu z filiżanką gorącej kawy, herbaty lub likierowego wina deserowego.
Skład: cukier, migdały (40%), białka jaj, skórka pomarańczowa kandyzowana (skórki pomarańczowe, syrop glukozowo-fruktozowy, sacharoza), miód, cukier inwertowany, naturalne aromaty, skrobia kukurydziana, środek spulchniający: węglan amonu.
Alergeny:
Może zawierać śladowe ilości mleka, glutenu, soi oraz innych orzechów.
Warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Waga netto: 150 g
Producent: Scapigliati, Toskania
Wartości odżywcze na 100 g:
Energia: 1949 KJ/466 Kcal
Tłuszcz: 23 g w tym tłuszcze nasycone: 1.9 g
Węglowodany: 52 g w tym cukry: 48 g
Białko: 11 g
Sól: 0.1 g