W 1970 roku Carmelo La Cava, wywodzący się z dwóch pokoleń serowarów, przybył do Randazzo z Montalbano Elicona w jednym celu: stworzyć mleczarnię, łącząc swoją wiedzę z lokalnymi pracownikami. Jego przewidywanie i wytrwałość, wraz z żoną i dziećmi, sprawiły, że pomimo trudności – w tym strumienia lawy, który prawie nie zniszczył fundamentów mleczarni – projekt ten stał się rzeczywistością. La Cava jest dziś certyfikowaną firmą zaangażowaną w produkcję bez szkody dla środowiska, dzięki wkładowi nowej generacji i bliskości terytorium. Ich zasadą jest szacunek dla rzemiosła rzemieślniczego i rytmów natury. Firma ściśle współpracuje z rolnikami, aby zapewnić dobrostan i zdrowie zwierząt oraz wdraża dobre praktyki recyklingu zużytych materiałów. Preferuje chów nieintensywny i wybiera tylko najlepsze mleko, poddawane badaniom laboratoryjnym i analizom. Z wyboru La Cava używa wyłącznie mleka pasteryzowanego. Udało im się wyizolować rodzime szczepy bakterii kwasu mlekowego Etna, z których tworzy canestrati.
9,50 zł
9,50 zł
9,50 zł
10,90 zł
11,50 zł
11,50 zł
11,50 zł
11,50 zł
11,50 zł
11,50 zł
13,50 zł
16,50 zł