
Włoskie wino białe wytrawne musujące Alta Langa DOCG Brut - Fabio Perrone, Piemont
Opis
Alta Langa DOCG Brut Nature to wyjątkowe białe wytrawne musujące wino z Piemontu. Dzięki klasycznej metodzie wytwarzania wino charakteryzuje niezwykle delikatny i długo utrzymujący się perlage i cudowny kwiatowy bukiet z tostowymi nutami.
Nazwa: Alta Langa DOCG Brut Nature
Szczep: Pinot Nero
Rodzaj: białe wytrawne musujące (metoda klasyczna)
Kolor: słomkowy żółty z zielonkawymi refleksami
Charakterystyka: Wielkie wino musujące Piemontu. Wytwarzane metodą klasyczną (tradycyjną) - wtórna fermentacja zachodzi w butelce, min. 30 miesięcy leżakowania na osadzie. Długi, pracochłonny i wymagający sposób produkcji wynagradza niesamowicie delikatnymi bąbelkami, trwałą perlistością, kremową strukturą, zaznaczoną kwasowością i przepięknym bukietem: kwiaty, kandyzowane owoce i charakterystyczna nuta skórki chleba, pieczonych tostów i wanilii. Niezwykle eleganckie, a przy tym świeże i rześkie. Po fermentacji i odpoczynku na drożdżach wino nie jest dozowane żadnym dodatkowym cukrem, dlatego zalicza się je do wina „brut nature”.
Włoska groźna konkurencja dla szampana.
Temperatura podania: 8-10OC
Zawartość alkoholu: 12,5 % vol.
Polecane do: aperitif, ryby, owoce morza, przystawki, sery
Pojemność: 750 ml
Producent: Fabio Perrone, Piemont Italia
Winnica Fabio Perrone jest położona na malowniczych wzgórzach Piemontu w Santo Stefano Belbo w prowincji Cuneo. Założone przez Mario Perrone w latach 70-tych gospodarstwo rozrastało się wraz z jego synem Mauro, z którym zaczęto produkować pierwsze butelki.
Fabio, podążając tymi samymi śladami swojego dziadka i ojca, po ukończeniu szkoły winiarskiej w Albie, dołączył do załogi firmy na początku XXI wieku.
Zarządzanie winnicą prowadzone jest z zaangażowaniem i najwyższym poszanowaniem środowiska, starając się uzyskać jak najlepszą jakość winogron. Rodzina Perrone dba o cały łańcuch produkcyjny, od winnicy po pakowanie butelek. Firma wierzy w zrównoważony rozwój zarówno w odniesieniu do winnic, w przypadku których preferuje ekologiczne podejście, jak i winiarni, która została wyposażona w system fotowoltaiczny. Od przycinania po zbiór, każda operacja jest wykonywana ręcznie.
"Naszym celem jest przekazanie tym, którzy odkorkują jedną z naszych butelek, tych samych emocji, jakie odczuwamy, butelkując ją" - twierdzi Fabio.
Na etykiecie przedstawiony jest krzew winorośli z trzema gałęziami jako symbol trzech pokoleń jednej rodziny, którą łączy tradycja winiarska - jedność, a zarazem rozwój.