Włoskie wino czerwone wytrawne Dolcetto d'Alba DOC - Fabio Perrone, Piemont
Opis
Dolcetto d'Alba DOC to czerwone wytrawne wino z Piemontu. Świeże, owocowe, z wyważoną kwasowością.
Nazwa: Dolcetto d'Alba DOC
Szczep: Dolcetto
Rodzaj: czerwone wytrawne
Kolor: rubinowy, który z czasem nabiera fioletowych refleksów
Charakterystyka: Dolcetto wbrew nazwie nie jest słodkie, jest popularnym piemonckim zdecydowanie wytrawnym winem. Bogaty bukiet leśnych owoców, malin, wiśni z nutą kwiatów. Umiarkowana kwasowość, delikatne taniny. W ustach pełne, eleganckie, długi posmak. Wino świeże, przyjemne, niewymagające. Dojrzewanie w stali nierdzewnej i w butelce.
Temperatura podania: 16 – 18OC
Zawartość alkoholu: 13 % vol.
Polecane do: dania mięsne, warzywne, makaronowe, deski serów i wędlin
Pojemność: 750 ml
Producent: Fabio Perrone, Piemont Italia
Winnica Fabio Perrone jest położona na malowniczych wzgórzach Piemontu w Santo Stefano Belbo w prowincji Cuneo. Założone przez Mario Perrone w latach 70-tych gospodarstwo rozrastało się wraz z jego synem Mauro, z którym zaczęto produkować pierwsze butelki.
Fabio, podążając tymi samymi śladami swojego dziadka i ojca, po ukończeniu szkoły winiarskiej w Albie, dołączył do załogi firmy na początku XXI wieku.
Zarządzanie winnicą prowadzone jest z zaangażowaniem i najwyższym poszanowaniem środowiska, starając się uzyskać jak najlepszą jakość winogron. Rodzina Perrone dba o cały łańcuch produkcyjny, od winnicy po pakowanie butelek. Firma wierzy w zrównoważony rozwój zarówno w odniesieniu do winnic, w przypadku których preferuje ekologiczne podejście, jak i winiarni, która została wyposażona w system fotowoltaiczny. Od przycinania po zbiór, każda operacja jest wykonywana ręcznie.
"Naszym celem jest przekazanie tym, którzy odkorkują jedną z naszych butelek, tych samych emocji, jakie odczuwamy, butelkując ją" - twierdzi Fabio.
Na etykiecie przedstawiony jest krzew winorośli z trzema gałęziami jako symbol trzech pokoleń jednej rodziny, którą łączy tradycja winiarska - jedność, a zarazem rozwój.