Włoska oliwa z oliwek extra vergine 0,5l - Le Cerque, Umbria
Opis
Oliwa z oliwek Extra Vergine Le Cerque jest pozyskiwana metodą tłoczenia na zimno z oliwek zbieranych wyłącznie ręcznie, pochodzących wyłącznie z własnej uprawy w stylu ekologicznym na wzgórzach zielonej Umbrii Colli Martani. Wyróżnia się łagodnym i zrównoważonym smakiem, lekką i żywą pikantnością. Wyczuwalne są nuty traw polnych i zielonego pomidora.
Gaj oliwny, liczący 620 drzew, rozciąga się na powierzchni około 2,5 hektara w obrębie agroturystyki i obejmuje trzy odmiany: Leccino, Frantoio i Moraiolo. Zbiór oliwek rozpoczyna się w połowie października. Oliwki zbierane są ręcznie oraz przy pomocy mechanicznych ramion, które nie uszkadzają ani rośliny, ani owoców. W ciągu 24–48 godzin od zbioru owoce są, myte i tłoczone, aby zachować wszystkie ich właściwości organoleptyczne. Wczesny zbiór oliwek jest mało wydajny, oliwki nie zawierają jeszcze dużo oleju, są jednak za to bardzo bogate w polifenole. Właśnie dzięki temu oliwa Le Cerque może pochwalić się wyjątkowo wysoką zawartością antyoksydantów. Ponadto charakteryzuje ją bardzo niska kwasowość - zaledwie 0,05% co klasyfikuje ją jako produkt PREMIUM.
Odmiany oliwek (Cultivar):
Frantoio 30%, Moraiolo 30%, Leccino 40%
Region produkcji:
Collazzone, Perugia – Umbria
Zbiór oliwek:
Ręczny oraz mechaniczny
Przetwarzanie:
W ciągu 24–48 godzin od zbioru
Owocowość:
Delikatna
Kolor:
Naturalna zieleń z odcieniem żółci
Aromat:
Wyczuwalne nuty dzikich ziół i zielonego pomidora, z wyraźną dominacją oliwki
Smak:
Łagodny i zrównoważony, przyjemnie pobudza podniebienie lekką i żywą pikantnością
Wartości odżywcze na 100 g:
Energia: 3446 KJ/824 Kcal
Tłuszcz: 91.6 g w tym tłuszcze nasycone: 13.25 g
Węglowodany: 0 g w tym cukry: 0 g
Białko: 0 g
Sól: 0 g
Warunki przechowywania:
Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, z dala od światła.
Producent: Le Cerque, Umbria


