Producent
Cena
-
od
do
Mercatino – tutto italiano to włoski sklep internetowy oferujący wyjątkowe makarony sycylijskie od renomowanego producenta rodzinnego Alberto Poiatti. Makarony w naszym sklepie to gwarancja jakości i smaku, a także różnorodności, ponieważ oferujemy szeroką gamę różnych rodzajów i kształtów makaronów, takich jak spaghetti, rigatoni, casarecce, pappardelle i wiele, wiele innych. Wszystkie nasze makarony są wytwarzane z najlepszej jakości składników, przede wszystkim oryginalnego, czystego ziarna twardej sycylijskiej pszenicy durum oraz w przypadku linii Etna, krystalicznie czystej wody ze źródeł wulkanu Etna.
5,95 zł
Cena regularna:
8,50 zł
6,23 zł
Cena regularna:
8,90 zł
8,50 zł
8,50 zł
8,50 zł
8,50 zł
8,50 zł
8,50 zł
8,50 zł
8,50 zł
9,00 zł
9,00 zł
Włoski makaron - zalety oryginalnych makaronów prosto z Włoch:
Jakość składników: włoskie makarony są wytwarzane z najlepszej jakości składników, takich jak przede wszystkim mąka z twardej pszenicy durum, co gwarantuje ich wytrzymałość i idealną konsystencję.
Smak i aromat: Włoskie makarony słyną ze swojego wyjątkowego smaku i aromatu, który jest wynikiem wysokiej jakości składników i tradycyjnej metody produkcji.
Tradycja: Włoski makaron jest częścią włoskiej kultury i tradycji kulinarnej, a zakup oryginalnego produktu pozwala na przeniesienie się do tego kraju i poczucie jego kultury.
Wiele z oferowanych przez włoskie delikatesy Mercatino - tutto italiano makaronów produkowanych jest na tradycyjnej matrycy z brązu, przez co makaron ma specyficzną, porowatą powierzchnię, znacznie lepiej chłonącą sosy i pesta.
Różnorodność: Włoska kuchnia oferuje wiele rodzajów i kształtów makaronów, co pozwala na wybór tego, który najlepiej pasuje do danego dania.
Zdrowie: Włoski makaron jest zdrowym i odżywczym produktem, będącym źródłem energii i składników odżywczych, takich jak białko i węglowodany.
Unikalne połączenie: Włoski makaron jest idealnym połączeniem prostoty i elegancji, co czyni go doskonałym dodatkiem do wielu potraw.
Z czym podawać włoskie makarony?
Kuchnia włoska obfituje w różne rodzaje makaronów i dań, których głównym składnikiem jest jeden z nich. Najpopularniejsze to spaghetti, penne, fusili, rigatoni, pappardelle, ale oprócz nich istnieje jeszcze wiele innych odmian pasty. Według Włochów nie można dowolnie łączyć dodatków z makaronem, a każdy posiłek powinien być idealnie skomponowany. Nie może to dziwić, ponieważ Włosi uważają makaron za nośnik smaku całego dania. Z tego względu inny rodzaj pasty będzie pasował do ciężkich, mięsnych sosów, jak np. sos bolognese, inny do dań z ryb, a jeszcze inny do warzyw. Przykładowo, długi i cieniki makaron spaghetti, wytwarzany z mąki pszennej wykorzystywany jest w potrawach zawierających gęste sosy, takich jak np. spaghetti bolognese czy carbonara.
Makaron penne, czyli popularne „piórka” lub „rurki” doskonale pasuje do dań mięsnych i rybnych oraz do zawiesistych sosów. Jest to gruby włoski makaron o gładkiej lub pokrytej rowkami powierzchni, który kształtem przypomina końcówkę ptasiego pióra (stąd jego nazwa). Jest m.in. świetnym nośnikiem smaku dla sosów alfredo i arrabiata. Makaron ten dobrze jest też podawać z pesto, grzybami oraz kiełbasą. Często wykorzystuje się go jako bazę do zapiekanek.
Kolejny z popularnych włoskich makaronów – fusilli doskonale sprawdza się w połączeniu z grzybami leśnymi oraz warzywami, np. ze szpinakiem, karczochami, pomidorkami koktajlowymi i świeżą mozzarellą. Jest to również dobry wybór do dań z owocami morza. Ciekawostką w przypadku makaronów fusilli jest to, że są one bardzo często barwione ziołami lub warzywami, co nie tylko wpływa na kolor, ale też na smak.
Jeśli chcesz poznać oryginalne włoskie przepisy na makaron, odwiedź odpowiednią zakładkę włoski blog na naszej stronie!
Włoska mąka obejmuje przede wszystkim 3 rodzaje mąki pszennej: mąka typu 00 (podstawa pizzy neapolitańskiej), mąka semola (do produkcji makaronu) oraz mąka manitoba (do wypieku pieczywa). Jednak z doświadczenia własnego jak i wielu włoskich pizzaiolo, dobrym pomysłem przy przygotowywaniu ciasta na pizzę jest użycie mąki 00 oraz semoli w proporcjach 50/50%, gdyż pierwsza nadaje ciastu elastyczność a druga kruchość.
Ciekawym, mniej znanym włoskim mącznym produktem jest polenta. Włoska polenta to jedno z najbardziej tradycyjnych dań północnych Włoch, które otrzymuje się z mieszanki mąki kukurydzianej i wody. Stanowi doskonały substytut ziemniaków do wszelkiego rodzaju dań.
Włoski ryż to nieodzowny produkt do przygotowywania risotto. Charakteryzuje się on doskonałą lepkością oraz występuje w różnych odmianach, w zależności od kształtu i wielkości ziaren: arborio, carnaroli, roma. Natomiast ryż o najdrobniejszym ziarnie i mniejsze lepkości o nazwie originario będzie idealnym dodatkiem do zup.
Włoska kasza to przede wszystkim cous cous (kuskus), powstaje z rozdrobnionych ziaren pszenicy typu twardego - grano durum. Wywodzi się z Afryki Północnej i wciąż jest bardzo popularna szczególnie w kuchni sycylijskiej. Zgodnie ze sztuką gotuje się na parze, aby zachować jej sypkość. Kasza cous-cous bogata jest m.in. w błonnik i żelazo. Najczęściej podawana ze smażonymi / grillowanymi warzywami (na ciepło i na zimno), a także w postaci kotlecików.