

W kategorii włoskie trufle włoskich delikatesów Mercatino - tutto italiano znajdziecie szeroki asortyment wyrobów z drogocennego grzyba podziemnego, takich jak masło truflowe, pasta truflowa, kawałki trufli w zalewie, miód truflowy, oliwa truflowa, ocet balsamiczny truflowy czy nawet chipsy truflowe.

29,00 zł

29,00 zł

29,00 zł

29,00 zł

29,90 zł

29,90 zł

29,90 zł

31,98 zł

39,00 zł

39,90 zł

49,90 zł
Trufla jest grzybem podziemnym , który żyje i rozwija się w symbiozie z korzeniami niektórych drzew, takich jak dzika topola, wierzba, orzech laskowy, dąb, lipa. Z tych roślin jest wzbogacany cennymi substancjami, takimi jak woda (70%) i sole mineralne, a dzięki konformacji gleby nabiera kształtu i koloru, który jest mniej lub bardziej kulisty w zależności od twardości ziemi i bardziej żółtawy kolor na glebach tufowych w przypadku białej trufli.
Najsmaczniejsze gatunki tego cennego i rzadkiego grzyba to:
Drogocenna trufla biała (Tuber Magnatum Pico), trufla Marzuolo lub Bianchetto (Tuber Borchii Vitt), trufla czarna letnia (Tuber Aestivum Vitt), trufla czarna Uncinatum (Tuber Uncinatum Ch) i cenna trufla czarna (Tuber Melanosporum).
Powierzchowna część nosa, zwana perydium , może być gładka lub pomarszczona i mieć kolor od jasnego do ciemnego. Jednak wewnętrzna część, która wygląda jak „marmurkowata”, nazywa się gleba , a jej kolor waha się od białego do czarnego lub od różowego do brązowego. Perydium, gleba i charakterystyczny zapach wydzielany przez dojrzałe trufle to podstawowe cechy odróżniające jeden gatunek od innego, który dojrzewa w różnych porach roku.
Zbiór trufli regulowany jest specjalnym kalendarzem regionalnym, a łowcy trufli muszą posiadać specjalną „kartę”. Doświadczony łowca trufli dobrze zna okolicę i spaceruje po leśnych ścieżkach ze swoim wiernym psem, a wczesnym rankiem, z dala od wścibskich oczu, wytresowanemu psu udaje się wyczuć w ziemi zapach dojrzałych trufli , które natychmiast zostają „odkopany” z niezwykłą ostrożnością, aby ich nie uszkodzić, przy pomocy „szpadla ”.
Trufla jest bardzo rzadkim i poszukiwanym owocem, ponieważ wszelkie szkody w przyrodzie i zanieczyszczenie środowiska sprawiają, że nie może się urodzić, dlatego obszary zbierania na przestrzeni lat są coraz bardziej ograniczone, a ilości w porównaniu z ubiegłym stuleciem zmalały drstycznie. Ponadto, będąc owocem spontanicznym i nieuprawianym, zbiera się go w niewielkich ilościach i tylko na niektórych obszarach Włoch.
Jak przechowywać truflę ?
Ponieważ jest to produkt bardzo łatwo psujący się, należy go spożyć w jak najkrótszym czasie, aby lepiej cieszyć się aromatem jaki wydziela, dlatego:
- Nie myj trufli do czasu użycia
- Zawiń każdą truflę w szmatkę lub ręcznik papierowy (który będzie zmieniany codziennie) i umieść w szklanym słoju, który następnie zostanie hermetycznie zamknięty.
- Przechowuj w lodówce.
Jak stosować truflę ?
W momencie spożycia delikatnie umyj trufle pod zimną wodą za pomocą szczotki, aby usunąć pozostałości ziemi.
Trufla powinna być podawana na SUROWO pokrojona w bardzo cienkie paski (najlepiej za pomocą krajalnicy do trufli) zarówno na zimno, jak i na gorąco. Doskonała do tagliolini i risotto, ale również do jajek smażonych.
Zapraszamy Cię do odkrycia tajemniczego i wyjątkowo aromatycznego świata trufli, które stanowią prawdziwe dzieło sztuki w kuchni włoskiej. Nasza kolekcja trufli to gratka dla smakoszy, którzy pragną zanurzyć się w zmysłowym doświadczeniu smaków i zapachów.
Kolekcja włoskich trufli i przetworów truflowych w sklepiku włoskim Mercatino - tutto italiano to połączenie tradycji, pasji i wyjątkowości, które przeniosą Cię wprost do serca włoskiej kuchni. Każdy produkt w naszym sklepie jest starannie wyselekcjonowany, aby dostarczyć Ci najwyższej jakości smaków i aromatów. Odkryj tajemnicę trufli w internetowych włoskich delikatesach Mercatino - tutto italiano i daj się ponieść kulinarnej podróży przez Włochy.