1px altPromocje
Sycylijskie awokado Bacon BIO 1 szt, Sycylia
Sycylijskie awokado Bacon BIO 1 szt, Sycylia

9,00 zł

Cena regularna: 11,90 zł

Najniższa cena: 11,90 zł
szt.
Włoski krem migdałowy,  190g -  Brontedolci, Sycylia
Włoski krem migdałowy, 190g - Brontedolci, Sycylia

24,50 zł

Cena regularna: 35,00 zł

Najniższa cena: 35,00 zł
szt.
Włoskie kruche ciasteczka Torcetti z czekoladą, 180g - La Mole
Włoskie kruche ciasteczka Torcetti z czekoladą, 180g - La Mole

10,50 zł

Cena regularna: 15,00 zł

Najniższa cena: 15,00 zł
szt.
Przekąska Little Pizza Napoli, 100g -  La Mole, Piemont
Przekąska Little Pizza Napoli, 100g - La Mole, Piemont

10,50 zł

Cena regularna: 15,00 zł

Najniższa cena: 15,00 zł
szt.
Włoskie biszkopty Savoiardi do tiramisu - La Mole 200g
Włoskie biszkopty Savoiardi do tiramisu - La Mole 200g

4,50 zł

Cena regularna: 9,00 zł

Najniższa cena: 6,30 zł
szt.
1px altPaczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
1px altProducenci

W kategorii włoskie trufle włoskich delikatesów Mercatino - tutto italiano znajdziecie szeroki asortyment wyrobów z drogocennego grzyba podziemnego, takich jak masło truflowe, pasta truflowa, kawałki trufli w zalewie, miód truflowy, oliwa truflowa, ocet balsamiczny truflowy czy nawet chipsy truflowe.

Trufla jest grzybem podziemnym , który żyje i rozwija się w symbiozie z korzeniami niektórych drzew, takich jak dzika topola, wierzba, orzech laskowy, dąb, lipa. Z tych roślin jest wzbogacany cennymi substancjami, takimi jak woda (70%) i sole mineralne, a dzięki konformacji gleby nabiera kształtu i koloru, który jest mniej lub bardziej kulisty w zależności od twardości ziemi i bardziej żółtawy kolor na glebach tufowych w przypadku białej trufli.

Najsmaczniejsze gatunki tego cennego i rzadkiego grzyba to:

Drogocenna trufla biała (Tuber Magnatum Pico), trufla Marzuolo lub Bianchetto (Tuber Borchii Vitt), trufla czarna letnia (Tuber Aestivum Vitt), trufla czarna Uncinatum (Tuber Uncinatum Ch) i cenna trufla czarna (Tuber Melanosporum).

Powierzchowna część nosa, zwana perydium , może być gładka lub pomarszczona i mieć kolor od jasnego do ciemnego. Jednak wewnętrzna część, która wygląda jak „marmurkowata”, nazywa się gleba , a jej kolor waha się od białego do czarnego lub od różowego do brązowego. Perydium, gleba i charakterystyczny zapach wydzielany przez dojrzałe trufle to podstawowe cechy odróżniające jeden gatunek od innego, który dojrzewa w różnych porach roku.

Zbiór trufli regulowany jest specjalnym kalendarzem regionalnym, a łowcy trufli muszą posiadać specjalną „kartę”. Doświadczony łowca trufli dobrze zna okolicę i spaceruje po leśnych ścieżkach ze swoim wiernym psem, a wczesnym rankiem, z dala od wścibskich oczu, wytresowanemu psu udaje się wyczuć w ziemi zapach dojrzałych trufli , które natychmiast zostają „odkopany” z niezwykłą ostrożnością, aby ich nie uszkodzić, przy pomocy „szpadla ”.

Trufla jest bardzo rzadkim i poszukiwanym owocem, ponieważ wszelkie szkody w przyrodzie i zanieczyszczenie środowiska sprawiają, że nie może się urodzić, dlatego obszary zbierania na przestrzeni lat są coraz bardziej ograniczone, a ilości w porównaniu z ubiegłym stuleciem zmalały drstycznie. Ponadto, będąc owocem spontanicznym i nieuprawianym, zbiera się go w niewielkich ilościach i tylko na niektórych obszarach Włoch.

Jak przechowywać truflę ?

Ponieważ jest to produkt bardzo łatwo psujący się, należy go spożyć w jak najkrótszym czasie, aby lepiej cieszyć się aromatem jaki wydziela, dlatego:

- Nie myj trufli do czasu użycia

- Zawiń każdą truflę w szmatkę lub ręcznik papierowy (który będzie zmieniany codziennie) i umieść w szklanym słoju, który następnie zostanie hermetycznie zamknięty.

- Przechowuj w lodówce.

Jak stosować truflę ?

W momencie spożycia delikatnie umyj trufle pod zimną wodą za pomocą szczotki, aby usunąć pozostałości ziemi.

Trufla powinna być podawana na SUROWO pokrojona w bardzo cienkie paski (najlepiej za pomocą krajalnicy do trufli) zarówno na zimno, jak i na gorąco. Doskonała do tagliolini i risotto, ale również do jajek smażonych.

Zapraszamy Cię do odkrycia tajemniczego i wyjątkowo aromatycznego świata trufli, które stanowią prawdziwe dzieło sztuki w kuchni włoskiej. Nasza kolekcja trufli to gratka dla smakoszy, którzy pragną zanurzyć się w zmysłowym doświadczeniu smaków i zapachów.

Kolekcja włoskich trufli i przetworów truflowych w sklepiku włoskim Mercatino - tutto italiano to połączenie tradycji, pasji i wyjątkowości, które przeniosą Cię wprost do serca włoskiej kuchni. Każdy produkt w naszym sklepie jest starannie wyselekcjonowany, aby dostarczyć Ci najwyższej jakości smaków i aromatów. Odkryj tajemnicę trufli w internetowych włoskich delikatesach Mercatino - tutto italiano i daj się ponieść kulinarnej podróży przez Włochy.

 

1px alt do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl