Włoskie wino deserowe migdałowe - Crema alla mandorla, Alagna, Sycylia
Opis
Włoskie wino migdałowe- sycylijska specjalność, likierowe deserowe wzmacniane wino Marsala z dodatkiem aromatycznego wyciągu z sycylijskich migdałów.
Nazwa: Crema alla mandorla
Szczep: Grillo, Catarratto, Inzolia
Rodzaj: deserowe, likierowe, wzmacniane, aromatyzowane
Kolor: ciemny bursztynowy
Charakterystyka: Wino zniewalająco migdałowe, z nutą pomarańczy, ziół i kwiatowego miodu. Sporządzone na bazie wina Marsali z dodatkiem wyciągu z sycylijskich migdałów, typowy deserowy specjał wschodniej Sycylii. Można przechowywać przez kilka lat. Nawet otwarte zachowuje z biegiem czasu swoje właściwości organoleptyczne. Zamykane korkiem do wygodnego wielokrotnego otwierania i zamykania.
Temperatura podania: 8 – 10OC
Zawartość alkoholu: 16,5 % vol.
Polecane do: kawa, desery, lody, ciasta, pikantne przystawki, wino tzw. medytacyjne, dodatek do drinków (z kostkami lodu i pomarańczą)
Pojemność: 750 ml
Producent: : Alagna, Sycylia, Italia
Rodzina Alagna od ponad 70 lat wytwarza gatunkowe wina wnoszące do Twojego kieliszka smak natury, słońca i sycylijskiej ziemi. Posiada łącznie około 50 hektarów ziemi, na których uprawiana jest winorośl w zachodniej części Sycylii w gminach Marsala, Mazara, Trapani i Salemi. Na tych terenach uprawia się winorośle niezbędne do produkcji win: Zibibbo, Nero d'avola, Grillo, Catarratto, Inzolia i Damaschino. Są to wszystkie lokalne winogrona, które można uprawiać wyłącznie na Sycylii i które wymagają szczególnego mikroklimatu występującego w prowincji Trapani. Do produkcji tych winogron firma wykorzystuje mieszankę tradycyjnych i nowoczesnych technik. Wszystkie etapy produkcji pozostają w rękach właścicieli (od uprawy roślin po butelkowanie) i odbywają się tak, aby zminimalizować wpływ na środowisko i zachować dziedzictwo naturalne obszaru.