W Nowym Roku chcemy Wam nieco przybliżyć naszych włoskich dostawców i produkty, które od nich zamawiamy i które możecie znaleźć na półkach naszego sklepu

Zacznijmy od
Piemontu - pierwszego regionu patrząc na mapę Italii

W okolicach Świąt często pisaliśmy o piemonckiej firmie Bonifanti, produkującej rzemieślnicze tradycyjne świąteczne babki drożdżowe - bożonarodzeniowe panettone i wielkanocną colombę.
Dziś z kolei parę słów o rodzinnej
winnicy Fabio Perrone, którą miałam okazję poznać na lokalnych winiarskich targach Grandi Langhe w Turynie 2 lata temu. Często ją odwiedzamy m.in. z naszymi wycieczkami
buonviaggio.pl nie tylko ze względu na doskonałe wina, które nasi goście próbują podczas degustacji prowadzonej przez właściciela Fabio, ale także ze względu na przeurocze, pełne ciszy i błogiego spokoju otaczające wzgórza pokryte winoroślami.
Na początek czerwienie, wszak to one stanowią winiarską wizytówkę regionu Piemont:
A teraz wspaniałe win wina białe i rózowe:
Parę słów o winnicy:
Winnica Fabio Perrone położona jest na malowniczych wzgórzach Piemontu w Santo Stefano Belbo w prowincji Cuneo. Założone przez Mario Perrone w latach 70-tych gospodarstwo rozrastało się wraz z jego synem Mauro, z którym zaczęto produkować pierwsze butelki. Fabio, podążając tymi samymi śladami swojego dziadka i ojca, po ukończeniu szkoły winiarskiej w Albie, dołączył do załogi firmy na początku XXI wieku.
Rodzina Perrone dba o cały łańcuch produkcyjny, od winnicy po pakowanie butelek. Od przycinania po zbiór, każda operacja jest wykonywana ręcznie.
Na etykiecie przedstawiony jest krzew winorośli z trzema gałęziami jako symbol trzech pokoleń jednej rodziny, którą łączy tradycja winiarska - jedność, a zarazem rozwój.