1px altProducenci

Odkryj smak Włoch z ciastem Colomba

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Zapraszamy do odkrycia jednego z najbardziej charakterystycznych włoskich ciast - Colomba. To wyjątkowe ciasto, które jest symbolem świąt Wielkanocnych we Włoszech, teraz jest dostępne również w ofercie sklepu z tradycyjnymi włoskimi produktami spożywczymi Mercatino.

Ciasto Colomba to tradycyjny włoski wypiek, który swoją nazwę zawdzięcza kształtowi przypominającemu gołębia. Wykonane są z drożdżowego ciasta i wzbogacone owocami kandyzowanymi i migdałami. Charakteryzuje się lekką, puszystą strukturą i delikatnym, słodkim smakiem. To doskonały wybór do przystrojenia świątecznego stołu lub jako smaczny świąteczny prezent dla bliskich.

Sekret produkcji ciasta Colomba

Produkcja ciasta Colomba wymaga cierpliwości i doświadczenia. Proces rozpoczyna się od przygotowania drożdżowego ciasta, które musi odpowiednio wyrosnąć. Następnie dodaje się do niego kandyzowane owoce i migdały. Ciasto jest formowane w kształt gołębia, a po kolejnym etapie wyrastania, piecze się je do złotego koloru. Na koniec ciasto jest dekorowane lukrem i posypywane migdałami, co nadaje mu charakterystycznego wyglądu i smaku. Ciasto Colomba jest we Wloszech równie popularne jak włoska babka panettone.

Popularność ciasta Colomba we Włoszech

Ciasto Colomba jest szczególnie popularne w północnych regionach Włoszech, takich jak Lombardia i Piemont. Jednak z każdym rokiem zyskuje coraz większą popularność w całym kraju, stając się nieodłącznym elementem świątecznych obchodów. Wielu Włochów uważa, że Wielkanoc bez ciasta Colomba po prostu nie jest taka sama.

1px alt do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl