![1px alt](/libraries/images/1px.gif)
Włoskie ciasteczka Cantuccini z czekoladą 150 g - Scapigliati, Toskania
Opis
Cantucci to tradycyjne ciasteczka rodem z Toskanii. Inaczej biscotti di Prato. To chrupiące twarde i suche ciasteczka w klasycznej wersji z posiekanymi migdałami.
Ciasto na cantuccini jest wyrabiane, formowane w podłużne wałki i pieczone. Po upieczeniu wałki są krojone na plasterki i ponownie pieczone w piekarniku. To właśnie dlatego są takie chrupkie i trwałe.
Aby je odrobinę zmiękczyć i wydobyć pełnie aromatów tradycyjnie zanurza się je w kieliszku toskańskiego deserowego wina Vin Santo lub w filiżance kawy.
Obecnie cantucci wytwarzane są z rozmaitymi dodatkami, każdy zatem odnajdzie swoje ulubione. Tutaj w wersji czekoladowej - zamiast tradycyjnych migdałów znajdziemy kawałki deserowej czekolady.
Skład: mąka pszenna, cukier, czekolada gorzka 22% (cukier, miazga kakaowa, masło kakaowe, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy), jajka, żółtka jaj, masło, miód, sól, aromaty, środek spulchniający: węglan amonu.
Alergeny:
Może zawierać śladowe ilości orzechów i gorczycy.
Warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Waga netto: 150 g
Producent: Scapigliati, Toskania
Wartości odżywcze na 100 g:
Energia: 1819 KJ/432 Kcal
Tłuszcz: 12.6 g w tym tłuszcze nasycone: 7.3 g
Węglowodany: 69 g w tym cukry: 35.4 g
Białko: 8.4 g
Sól: 0.68 g