Sycylia słynie z pistacji a kuchnia włoska z prostoty i subtelnego smaku. Ten prosty przepis to prawdziwa uczta dla podniebienia, którą można sobie sprawić dosłownie w kilkanaście minut. Wystarczy ugotować al dente dowolny włoski makaron, na przykład z naszej szerokiej gamy linii Etna Alberto Poiatti - koniecznie zgodnie z czasem gotowania podanym na opakowaniu, odrobiną soli morskiej i sycylijskiej oliwy extra vergine, następnie odcedzić i wymieszać z pesto pistacjowym (70% pistacji) Alberto Poiatti w proporcjach 1 łyżka stołowa na osobę. Na koniec posypać świeżo startym, lekko słonym serem sycylijskim z mleka krowiego ricotta salata i gotowe! :) Jeśli chodzi o wino, to w tym przypadku z uwagi na tłustość pistacji, doskonale sprawdzi się np. sycylijskie Grillo Coste a Preola BIO Gorghi Tondi.
Nic dodać, nic ująć. Po prostu Buon Appetito Amici!