Ser Gorgonzola DOP dolce - delikatna 200 g - Verde Pascolo; Zarpellon, Piemont
Opis
Gorgonzola to miękki, podpuszczkowy ser dojrzewający z charakterystyczną pleśnią. Produkowany z surowego krowiego mleka, pochodzi z północnego regionu Włoch – Lombardii – a konkretnie z miejscowości Gorgonzola. Dziś produkowany na szeroką skalę również w Piemoncie.
Szlachetne zielonkawo - niebieskie żyłki powstają poprzez dodanie do mleka specjalnego szczepu pleśni (pędzlak zielony) wspomagającego dojrzewanie sera.
Zdaniem naukowców sery pleśniowe mają silne właściwości przeciwzapalne, oddziałując przede wszystkim na jelita.
Gorgonzola DOP dolce charakteryzuje się delikatnym smakiem i kremową. Dojrzewający przez co najmniej trzy miesiące ser jest odpowiednio twardszy, zatem świetnie spisze się na desce serów pokrojony w kostkę. Łączony z owocami (figa, gruszka, winogrona), orzechami, miodem, konfiturami.
Dodawany do sałatek, kanapek, past makaronowych, pizzy, sosów, faszerowanych warzyw. Dzięki swoim niebagatelnym walorom smakowym jest uwielbiany przez kucharzy i smakoszy.
Skład: mleko krowie, sól, podpuszczka
Podana cena za: 200g
Uwaga! Sery są oryginalnie zapakowane próżniowo przez producenta w kawałkach 220 - 500 g. Konieczne jest zamówienie dodatkowo wkładu chłodzącego - rekomendowany 1 wkład na ilość do 1kg sera. Produkty świeże wysyłamy wyłącznie od poniedziałku do czwartku. Jest możliwość wysłania w piątek, jednak wyłącznie przy opcji dostawy Paczkomat Na Sobotę.


