Il Giardino Del Bergamotto od 1943 roku uczyniło owoc bergamotki centrum wieloaspektowej i doskonałej produkcji. W rejonie Reggio, gdzie koncentruje się 90% światowej produkcji olejku eterycznego z bergamotki, rodzina Attinà pracuje z zaangażowaniem i pasją. To dalekowzroczna inicjatywa dziadka Aurelio, lekarza weterynarii, dała początek firmie, na starcie nastawionej wyłącznie na produkcję typowych kalabryjskich owoców cytrusowych. W 2006 roku następcą Aurelio został jego syn Elio, prawnik z pasją do ziemi: to on był odpowiedzialny za przejście na certyfikowane rolnictwo ekologiczne. Nowe pokolenia dyktują tempo, a w 2015 roku Fulvia, córka Elio i obecna właścicielka, wprowadza kolejny punkt zwrotny w historii firmy, a mianowicie świadomość niezwykłego potencjału bergamotki: to właśnie jej inicjatywa stworzyła laboratorium transformacji certyfikowanych owoców ekologicznych. Wszystko, co wyprodukowane, zbierane jest kilka godzin wcześniej z własnych pól, z wyjątkiem surowego cukru trzcinowego i ciemnej czekolady, kupowanych wyłącznie z produkcji ekologicznej. Dżemy, konfitury i soki to istna eksplozja autentyczności, w której zakazane są zagęstniki, barwniki i konserwanty. Każda część bergamotki została wykorzystana w pomysłowy i zaskakujący sposób, z wyrafinowanym i profesjonalnym wykonaniem.