Włoski czosnek czerwony Sulmona (Abruzja) - 1 główka
Opis
Czerwony włoski czosnek Sulmona - to podstawowa przyprawa włoskiej kuchni, nadaje charakterystycznego ostrego smaku i niepowtarzalnego aromatu, dzięki którym potrawy, mięsa, ryby, makaronowe dania (np. słynne Aglio e olio) czy sosy zyskują swój niepowtarzalny wspaniały śródziemnomorski charakter.
Ostrość jest zdecydowanie łagodniejsza od czosnku białego, dlatego chętnie używany na surowo do sałatek, dipów i sosów, a także na marynaty w oliwie z oliwek.
Czosnek zawiera sporo witamin ( wit. A, C, D oraz z grupy B), mikroelementów oraz wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, to znany naturalny antybiotyk.
Uprawiany w górskich obszarach w regionie Abruzja (prowincja Sulmona). Czerwony czosnek Sulmona znajduje się na liście tradycyjnych włoskich produktów spożywczych.
Przepis na "zdrowotny eliksir" pochodzący z Abruzji:
zagotować ok. 1 litr wody z 5 plasterkami cytryny, 1 liściem laurowym i 2 ząbkami nieobranego czerwonego czosnku Sulmona i pić przed snem, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, aby wzmocnić odporność.
Cena za 1 główkę (ok. 50-60 g)
Istnieje również możliwość zakupu czosnku w całym oryginalnym warkoczu.
Justyna Gola
Pyszny czosnek, słodki, jestem jego fanką. Dziekuje za pyszny produkt regionalny ❤️