
Caseificio Santa Lucia to niewielka spółdzielnia sześciu rolników z regionu Monte Cimone, specjalizująca się w produkcji Parmigiano Reggiano. W 1955 roku pan Negus i jego synowie, Averardo i Michele Cerfogli, założyli mleczarnię Santa Lucia, kupując mleko od lokalnych rolników. Nazwa miała symbolizować szczęście, zgodnie z dawną tradycją. Codziennie przetwarza się tam aż 32 kwintale mleka, tworząc około 2500 kręgów sera rocznie, zgodnie z rygorystycznymi standardami Konsorcjum Producentów Parmigiano Reggiano. Świeżo udojone mleko jest łączone z serwatką i podpuszczką, a mistrz serowarstwa nadaje serowi odpowiedni kształt. Po kąpieli w solance dojrzewa minimum 12 miesięcy, nabierając niepowtarzalnego smaku i aromatu. To wynik połączenia pasji, doświadczenia i najlepszych surowców. To właśnie dzięki temu ich ser jest znany i ceniony na całym świecie.

12,99 zł

14,50 zł

15,90 zł