Arjel - Famoso Sauvignon Blanc Rubicone IGT Mingazzini- wino białe wytrawne
Opis
Arjel- pełne, białe wytrawne wino z charakterem dobrą budową, ciałem i znakomitym bukietem owocowo-kwiatowym. Idealne do owoców morza, dań rybnych, desek serów.
Nazwa: Arjel- Famoso, Sauvignon Blanc Rubicone IGT
Producent: Cantina Mingazzini
Region: Emilia-Romania
Szczep: Famoso, Sauvignon Blanc
Rodzaj: wytrawne białe
Kolor: słomkowożółty
Charakterystyka: W nosie eksplozja zapachów niczym butelka perfum! Głównie za sprawą Famoso i jego aromatycznymi właściwościami. Owocowe zapachy wychodzą zdecydowanie na pierwszy plan: owoce cytrusowe (grejpfrut, limonka), biały miąższ owoców (brzoskwinia, gruszka, zielone jabłko), nuty owoców tropikalnych (mango, marakuja), a następnie liczi, agrest. Następnie aromaty kwiatowe: lipa, głóg, jaśmin. W tle lekkie nuty aromatycznych ziół -szałwii i rozmarynu.
W smaku przyjemna świeżość, jest to wino łatwe do picia, zrównoważone, z elegancką kwasowością, cielistością i dobrą strukturą.
Famoso to aromatyczne winorośl o intensywnych aromatach -podobnych do owoców Moscato- takich jak gruszka i morela, owoce dojrzałe, owoce egzotyczne i suszone. Słodkie nuty kwiatowe, aromatyczne zioła otulają bukiet elegancją, nadając różnorodności i rozmachu. Nuty owoców i kwiatów przypominają Gewurztraminer bez typowej korzennej nuty. Na podniebieniu jest bardzo świeże, smukłe, z miękkością i dobrą równowagą. Finisz jest migdałowy.
Temperatura podania: 8 – 10OC
Zawartość alkoholu: 13 % vol.
Polecane do: Idealne do owoców morza, dań rybnych, desek serów.
Pojemność: 750 ml
Famoso to winorośl endemiczna regionu Romania. W Rawennie jest również znana jako Rambèla lub Rambella, w Forlì-Cesena jako Valpeisa i Valdoppiese. Jest to roślina rustykalna, odpowiednia również na nieurodzajne gleby i dość mroźne zimowe temperatury, produkcja jest stosunkowo ograniczona. Daje aromatyczne białe winogrona o zniewalającym smaku i aromacie, który na początku XX wieku uważano za przesadę, ale dziś jest jego mocną stroną. Ma zaokrąglony sercowaty liść, duże, podłużne, prawie cylindryczne grona, owalne jagody, dużą przezroczystą i żółtawą skórkę.
Cantina Mingazzini została założona w miejscowości Medicina koło Bolonii w malowniczej wschodniej części regionu Emilia-Romania. w 1964r. przez trzech braci: Nerio, Vittorio i Sergio Mingazzini. Dziś pasję tworzenia jakościowych i wyjątkowych win reprezentujących ziemię Romanii (reg. Emilia-Romania) kontynuuje kolejne pokolenie: Rossella i Alessandro Mingazzini wraz z przyjacielem Tommaso Dall’Olio.
Cały proces przetwarzania wina, od analiz enologicznych po butelkowanie i przechowywanie, odbywa się w całości na terenie rodzinnej firmy. Tworzone wina skupiają się na lokalnych szczepach podkreślając wyjątkowość miejscowego terroir i tradycji. W ofercie wyjątkowy szczep występujący tylko w tym obszarze -Albana, wina musujące, frizzante, a także wina bez dodatku siarczynów.
Nazwy win nawiązują do obiektów astronomicznych, które są badane w pobliskim znanym obserwatorium.