
Dionjso Pignoletto fermo Mingazzini - wino białe wytrawne
Opis
Dionjso - Trwałe, harmonijne wytrawne wino z długim finiszem, dobrze komponuje się z przystawkami lub rybami. Pignoletto to typowe białe wino dla regionu Emilia-Romania, w szczególności dla wzgórz Imoli.
Nazwa: DIONJSO Pignoletto Fermo DOC
Producent: Cantina Mingazzini
Region: Emilia-Romania
Szczep: Grechetto Gentile 100%
Rodzaj: wytrawne białe
Kolor: żółty słomkowy z zielonkawymi refleksami
Charakterystyka: Delikatne i harmonijne, aromaty kwiatowo-owocowe, głogu i cytrusów. Przyjemna wytrawność, świeża zrównoważona kwasowość. Wino wielokrotnie nagradzane i wyróżniane na rozmaitych światowych konkursach.
Temperatura podania: 8 – 10OC
Zawartość alkoholu: 12,5 % vol.
Polecane do: idealnie komponuje się z przystawkami, lekkimi pierwszymi daniami, z rybami i owocami morza.
Pojemność: 750 ml
Producent: : Mingazzini, Emilia-Romania, Italia
Cantina Mingazzini została założona w miejscowości Medicina koło Bolonii w malowniczej wschodniej części regionu Emilia-Romania. w 1964r. przez trzech braci: Nerio, Vittorio i Sergio Mingazzini. Dziś pasję tworzenia jakościowych i wyjątkowych win reprezentujących ziemię Romanii (reg. Emilia-Romania) kontynuuje kolejne pokolenie: Rossella i Alessandro Mingazzini wraz z przyjacielem Tommaso Dall’Olio.
Cały proces przetwarzania wina, od analiz enologicznych po butelkowanie i przechowywanie, odbywa się w całości na terenie rodzinnej firmy. Tworzone wina skupiają się na lokalnych szczepach podkreślając wyjątkowość miejscowego terroir i tradycji. W ofercie wyjątkowy szczep występujący tylko w tym obszarze -Albana, wina musujące, frizzante, a także wina bez dodatku siarczynów.
Nazwy win nawiązują do obiektów astronomicznych, które są badane w pobliskim znanym obserwatorium.