Sycylijskie cytrony (cedraty) BIO, 1kg
Opis
Sycylijskie biologiczne cytrony, zwane cedratami. Te mało popularne cytrusy charakteryzuje bardzo duży rozmiar, gruba skórka, w której kryją się piękne aromatyczne olejki eteryczne, jeszcze grubsze albedo i niewielki kwaskowy miąższ. Biała część (albedo) zaskakuje delikatnym słodkim smakiem, dlatego w przeciwieństwie do innych cytrusów, jest ona ceniona i chętnie spożywana.
Cedrat to prawdziwa kopalnia soli mineralnych i witamin, w szczególności witaminy C. Jest bogaty we flawonoidy, dlatego należy do pokarmów przeciwutleniających. Ma właściwości trawienne, bakteriobójcze, dezynfekcyjne, pobudzające i przeczyszczające.
Skórka ze słodkim albedo wykorzystywana jest głównie do kandyzowania, wypieków, konfitur, lodów i sorbetów. Wraz z miąższem cytron stanowi składnik południowowłoskich sałatek np. z awokado, pomidorkami, sałatą, ziołami, fenkułem, rybami.
Uprawa ekologiczna i nietraktowanie owoców środkami chemicznymi pozwalają w pełni wykorzystać walory cytrusów.
Producent: Sycylia, Italia
Cena za 1 kg
Uwaga! Świeże owoce i warzywa wysyłamy od poniedziałku do czwartku lub w piątek wyłącznie opcją paczkomatu na sobotę.