Włoskie wino białe słodkie Moscato d'Asti - Fabio Perrone, Piemont
Opis
Moscato d'Asti DOCG to flagowe deserowe wino regionu Piemontu. Wyróżnia je piękny aromat, niski procent alkoholu, lekkość, świeżość i przyjemny perlage.
Nazwa: Moscato d'Asti DOCG
Szczep: Moscato Bianco Canelli
Rodzaj: słodkie, lekko musujące
Kolor: jasny złoty
Charakterystyka:
Piękne intensywne aromaty białych owoców i kwiatów, miodowa słodycz równoważona delikatną kwasowością. Wino frizzante. Doskonałe na lato, znakomite jako aperitif.
Po wyciśnięciu winogrona są tłoczone. Moszcz jest dekantowany, a następnie przechowywany w chłodzonych autoklawach w kontrolowanej temperaturze, dzięki czemu powstały gaz zostaje zatrzymany podczas fermentacji, tworząc w ten sposób charakterystyczny perlage. Fermentacja odbywa się dzięki dodatkowi wyselekcjonowanych drożdży, które najlepiej podkreślają cechy organoleptyczne wina.
Temperatura podania: 6 – 10OC
Zawartość alkoholu: 5,5 % vol.
Polecane do: do deserów, ciast, jako aperitif.
Pojemność: 750 ml
Producent: Fabio Perrone, Piemont Italia
Winnica Fabio Perrone jest położona na malowniczych wzgórzach Piemontu w Santo Stefano Belbo w prowincji Cuneo. Założone przez Mario Perrone w latach 70-tych gospodarstwo rozrastało się wraz z jego synem Mauro, z którym zaczęto produkować pierwsze butelki.
Fabio, podążając tymi samymi śladami swojego dziadka i ojca, po ukończeniu szkoły winiarskiej w Albie, dołączył do załogi firmy na początku XXI wieku.
Zarządzanie winnicą prowadzone jest z zaangażowaniem i najwyższym poszanowaniem środowiska, starając się uzyskać jak najlepszą jakość winogron. Rodzina Perrone dba o cały łańcuch produkcyjny, od winnicy po pakowanie butelek. Firma wierzy w zrównoważony rozwój zarówno w odniesieniu do winnic, w przypadku których preferuje ekologiczne podejście, jak i winiarni, która została wyposażona w system fotowoltaiczny. Od przycinania po zbiór, każda operacja jest wykonywana ręcznie.
"Naszym celem jest przekazanie tym, którzy odkorkują jedną z naszych butelek, tych samych emocji, jakie odczuwamy, butelkując ją" - twierdzi Fabio.
Na etykiecie przedstawiony jest krzew winorośli z trzema gałęziami jako symbol trzech pokoleń jednej rodziny, którą łączy tradycja winiarska - jedność, a zarazem rozwój.