1px altPromocje
Śmietanka do gotowania Panna da Cucina, 200 g - Noi Voi
Śmietanka do gotowania Panna da Cucina, 200 g - Noi Voi

5,00 zł

Cena regularna: 7,50 zł

Najniższa cena: 7,50 zł
szt.
Chrupiące orzeszki ziemne  z czarną truflą 50 g - Savini Tartufi, Toskania
Chrupiące orzeszki ziemne z czarną truflą 50 g - Savini Tartufi, Toskania

19,90 zł

Cena regularna: 29,00 zł

Najniższa cena: 29,00 zł
szt.
Sycylijskie bakłażany okrągłe fioletowe, 1kg
Sycylijskie bakłażany okrągłe fioletowe, 1kg

23,20 zł

Cena regularna: 29,00 zł

Najniższa cena: 29,00 zł
kg
Włoskie brzoskwinie płaskie Saturn, Ufo 0,5kg
Włoskie brzoskwinie płaskie Saturn, Ufo 0,5kg

8,00 zł

Cena regularna: 10,00 zł

Najniższa cena: 10,00 zł
Włoska rzemieślnicza babka typu panettone  Torta all'Arancia 600g -  Bonifanti, Piemont
Włoska rzemieślnicza babka typu panettone Torta all'Arancia 600g - Bonifanti, Piemont

67,15 zł

Cena regularna: 79,00 zł

Najniższa cena: 79,00 zł
szt.
Włoska babka rzemieślnicza typu panettone cytrynowa Torta al Limone 600g -  Bonifanti, Piemont
Włoska babka rzemieślnicza typu panettone cytrynowa Torta al Limone 600g - Bonifanti, Piemont

67,15 zł

Cena regularna: 79,00 zł

Najniższa cena: 79,00 zł
szt.
Włoska  babka typu panettone  "Il Dolce del Giubileo 2025" 750g edycja limitowana -  Bonifanti, Piemont
Włoska babka typu panettone "Il Dolce del Giubileo 2025" 750g edycja limitowana - Bonifanti, Piemont

84,92 zł

Cena regularna: 99,90 zł

Najniższa cena: 99,90 zł
szt.
1px altPaczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
1px altProducenci

Włoskie wino czerwone wytrawne SorelleSala BIO 750 ml - Gorghi Tondi, Sycylia

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 139,90 zł 139.90
ilość szt.
Zyskujesz 2 pkt [?]

towar niedostępny

1px alt dodaj do przechowalni

1px alt Opis

Włoskie wino czerwone wytrawne Sorelle Sala DOC Sicilia BIO reprezentuje podróż podjętą na początku Gorghi Tondi przez Annamarię i Clarę Sala, związek sióstr mający na celu realizację rodzinnego marzenia i ukazanie niezwykłej różnorodności winiarskiej Sycylii. Jest to wino, które wyznacza ewolucję filozofii firmy, będące efektem dojrzałości winnic znajdujących się w posiadłości. Przekonująca i uporządkowana czerwona beczkowana riserva, uzyskana z najlepszej selekcji winogron Nero d'Avola, która dojrzewa przez długi czas w beczkach z francuskiego dębu, aby wyrazić swoją naturalną elegancję. To wino posiada  rubinowoczerwoną barwę z fioletowymi refleksami. W zapachu wyczuwalne czerwone owoce, jagody, wanilia, zakończone czarnym pieprzem i lekkimi nutami balsamicznymi. Na podniebieniu aksamitne i otulające, a jednocześnie mocne, bogate i przekonujące. Doskonale komponuje się z czerwonymi mięsami, pieczeniami, dziczyzną, mięsami duszonymi, wędlinami i serami średnio dojrzewającymi.

Z notatnika naszego sommeliera Ariela:

Wino o intensywnym czerwonym kolorze, w odcieniu wiśni. Aromat jest równie intensywny, co kolor i odznacza się dominującym charakterem beczki w postaci drewna i podpalanego drewna, końskiej derki i garbowanej skóry. Dopiero w drugim nosie można doszukać się pozostałych, stanowiących piękne tło, nut owoców ciemnych i czerwonych z naciskiem na wiśnię, odrobiny tytoniu i ledwie wyczuwalnej ziołowości.

Usta jednak diametralnie zmieniają balans smaków względem wyczuwalnych aromatów. Są głębokie i przejmujące – sprawiają tyle zachwytu, że pojawia się marzenie o zatrzymaniu tej chwili, gdy wino przelewa się po podniebieniu. Tutaj pierwsze skrzypce grają przede wszystkim owoce jeżyny i wiśni, zaraz obok nich jawi się tytoń i czerwona papryka, a dopiero później na jaw wychodzą drewno i palone drewno. Całości palety smakowej dopełniają delikatne zioła i nuta starej izby. Taniny w tym winie są dość intensywne, ale jednocześnie przyjemnie aksamitne. Niska kwasowość dopełnia obrazu i sprawia, że odbiór jest wyjątkowo przyjemny i głęboki. Wino kończy się zaskakującym, długim i niezwykle przyjemnym posmakiem.

Jeśli chodzi o food pairing, do tego wina należy podawać dość aromatyczne potrawy, grillowane i pieczone lub smażone czerwone mięsa lub ewentualnie dobrze doprawione i intensywne w smaku żółte sery i szynki.

Karta charakterystyki:

Nazwa: SorelleSala DOC Sicilia BIO

Szczep: Nero d’Avola, Syrah i Cabernet Sauvignon

Rodzaj: wytrawne, mocne, aksamitne

Kolor: rubinowoczerwona barwa z fioletowymi refleksami

Temperatura podania: 16-18°C

Zawartość alkoholu: 14,5% vol.

Polecane do: czerwonych mięs, pieczeni, dziczyzny, mięs duszonych, wędlin i serów średnio dojrzewających

Pojemność: 750 ml

Producent: Gorghi Tondi, Sycylia, Włochy

Winnica Gorghi Tondi położona w południowo-zachodniej części Sycylii, w miejscowości Mazzara del Vallo. To miejsce jest niezwykłe z uwagi na panujący tu specyficzny mikroklimat. Otóż przez 24 h na dobę, niezależnie od pory roku, wieje tu przyjemny wiatr, osuszający i chroniący winne grona przed chorobami, dzięki czemu winnica (mimo, że liczy ok. 120 ha) może być całkowicie biologiczna. Ale to nie koniec wyjątkowości tego miejsca, gdyż z jednej strony mamy tutaj bliskość morza, a z drugiej część winnicy znajduje się w sercu naturalnego, międzynarodowego rezerwatu przyrody WWF (dostępnego dla turystów), w którym znajdują się 4 jeziora oraz mają swoje miejsce przystanku ptaki lecące do Afryki. To wszystko wpływa na jakość oraz bogactwo aromatów i smaków wszystkich win z tej winnicy. Całości uroku dopełnia piękna winiarnia z miejscami noclegowymi, zbudowana na kształt arabskiego pałacu. Prowadzona przez dwie siostry z bardzo znanego rodu Pellegrino, znanego niegdyś z produkcji Marsali.

Sycylia to nie tylko największa wyspa Włoch, ale również największa wyspa w obszarze Morza Śródziemnego. Jej teren jest bardzo różnorodny: od nizin po wyżyny aż po najwyższe wzniesienie, jakim jest słynny wulkan Etna. Sycylijczycy cenią sobie dobre towarzystwo, czas spędzony w gronie rodziny, słoneczne dni na plaży oraz solidnie zastawiony stół. Ich zamiłowania kulinarne mają długą historię, stąd każde zetknięcie się z kuchnią sycylijską to swoista podróż w czasie. Zaznamy w niej wiele wpływów kultur, które niegdyś władały wyspą. Pozostawione przez Greków oliwki, owoce cytrusowe i przyprawy używane przez Arabów, warzywa sprowadzone przez Hiszpanów i oczywiście wpływ rodzimej Italii - to sprawia, że kuchnia sycylijska jest niezwykle różnorodna.

Czy wiesz, że... To właśnie Sycylijczycy wynaleźli słynny makaron spaghetti? Podobno zapoczątkowali również nawijanie go na widelec.

1px alt Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

1px alt Produkty powiązane

1px alt Opinie o produkcie (0)

Submit
1px alt do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl