1px altPromocje
Włoski nugat migdałowy Torrone w białej czekoladzie aromat cytrynowy, 150gr - Brontedolci, Sycylia
Włoski nugat migdałowy Torrone w białej czekoladzie aromat cytrynowy, 150gr - Brontedolci, Sycylia

20,00 zł

Cena regularna: 29,00 zł

Najniższa cena: 29,00 zł
szt.
Włoski nugat migdałowy Torrone w białej czekoladzie aromat pomarańczowy, 150gr - Brontedolci, Sycylia
Włoski nugat migdałowy Torrone w białej czekoladzie aromat pomarańczowy, 150gr - Brontedolci, Sycylia

20,00 zł

Cena regularna: 29,00 zł

Najniższa cena: 29,00 zł
szt.
Słodki krem z orzechów laskowych "nutella" 250gr - Caporaso
Słodki krem z orzechów laskowych "nutella" 250gr - Caporaso

17,50 zł

Cena regularna: 35,00 zł

Najniższa cena: 24,50 zł
szt.
Włoskie masło orzechowe Peanut Butter 250 g - Caporaso, Kampania
Włoskie masło orzechowe Peanut Butter 250 g - Caporaso, Kampania

12,50 zł

Cena regularna: 25,00 zł

Najniższa cena: 17,50 zł
szt.
Włoskie paluchy chlebowe o smaku rozmarynu Sfornatini Rosmarino 125 g - La Mole, Piemont
Włoskie paluchy chlebowe o smaku rozmarynu Sfornatini Rosmarino 125 g - La Mole, Piemont

5,00 zł

Cena regularna: 10,00 zł

Najniższa cena: 5,00 zł
szt.
Włoskie pesto pistacjowe 70% pistacji sycylijskich 200 gr - Alberto Poiatti
Włoskie pesto pistacjowe 70% pistacji sycylijskich 200 gr - Alberto Poiatti

16,50 zł

Cena regularna: 33,00 zł

Najniższa cena: 23,10 zł
szt.
Włoska mąka do pizzy 00, 1 kg - Alberto Poiatti, Sycylia
Włoska mąka do pizzy 00, 1 kg - Alberto Poiatti, Sycylia

6,23 zł

Cena regularna: 8,90 zł

Najniższa cena: 8,90 zł
szt.
Włoski  makaron Casarecce Pasta Etna, 500gr - Alberto Poiatti, Sycylia
Włoski makaron Casarecce Pasta Etna, 500gr - Alberto Poiatti, Sycylia

5,95 zł

Cena regularna: 8,50 zł

Najniższa cena: 8,50 zł
szt.
1px altPaczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
1px altProducenci

Włoskie wino wytrawne Marsala Superiore Garibaldi Ambra Secco, Le Terre - Arini, Sycylia

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 59,00 zł 59.00
ilość szt.
Zyskujesz 1 pkt [?]

towar niedostępny

1px alt dodaj do przechowalni

1px alt Opis

Włoskie wino wytrawne Marsala Superiore Garibaldi Ambra Secco -likierowe wino wzmacniane, o ciemno bursztynowej barwie.

 

Nazwa: Le Terre, Marsala Garibaldi Superiore Ambra Secco 

Szczep: Grillo, Catarratto

Rodzaj: deserowe, likierowe, wzmacniane

Kolor: ciemny bursztynowy

Charakterystyka: Aromaty czekolady, tytoniu z nutą rodzynek i orzechów, migdałów,  z długim delikatnie kwaskowym finiszem. Podawane na aperitif, doskonałe uzupełnienie deseru lub solo jako tzw. wino medytacyjne. Ciekawie komponuje się z dojrzałymi pikantnymi i pleśniowymi serami. 

Marsala to wino wzmacniane podobnie jak PortoSherry i Madera. To co je łączy to miejsce pochodzenia, czyli Południe Europy oraz metoda produkcji oparta na wzmocnieniu. Polega ona na zatrzymaniu fermentacji poprzez dodanie czystego destylatu winnego ( w tym przypadku brandy starzone w dębowych beczkach min. 5 lat). W efekcie końcowym resztki cukru pozostają w winie, a dodany destylat wzbogaca wino o alkohol wytwarzając w ten sposób wino wzmocnione o niebywałej odporności na zepsucie. To coś jak połączenie wina i brandy w jednym. Starzona ponad 4 lata w beczkach ze slawońskiego dębu o pojemności 80 i 50 hl.

Marsalę podajemy w małych kieliszkach deserowych.

Temperatura podania: 10-12OC

Zawartość alkoholu: 18 % vol.

Polecane do:  aperitif, kawa, desery, pikantne sery

Pojemność: 750 ml

Producent: : Arini, Sycylia, Italia

 

 

Pierwsza Marsala została stworzona przez Johna Woodhouse'a (Stary John) w 1773 roku. Był on handlarzem wina w Liverpool, który przypadkowo trafił na Sycylię. Postanowił zaopatrzyć się w dobre wino i przetransportować je do swojego kraju. Aby zabezpieczyć trunek przed zepsuciem, Woodhouse dolał do beczek destylat winny, na wzór produkcji wina sherry. Wyższa zawartość alkoholu pozwalała przewozić wina na wyspy angielskie bez większego ryzyka. Przedsięwzięcie okazało się sukcesem, więc Stary John ponownie wrócił na Sycylię po kolejną dostawę. 

W 1969 roku sycylijska Marsala otrzymała chronioną nazwę pochodzenia DOP.

Tradycyjnie wino Marsala uzyskuje się z endemicznych szczepów sycylijskich zwłaszcza:  grillo, catarratto, inzolia, damaschino.

Stosowane oznaczenia:

  • fine starzona do 1 roku
  • superiore, starzona co najmniej 2 lata
  • superiore riserva, starzona co najmniej 4 lata
  • vergine albo soleras, starzona co najmniej 5lat
  • vergine stravecchio albo vergine riserva, starzona co najmniej 10lat

Wina leżakują w systemie Solera , w którym miesza się wino starsze z młodszym.

 

 

 

Casa Vinicola Arini to rodzinna firma produkująca przede wszystkim Marsala DOC, założona w 1952 roku przez Ariniego Giuseppe.  Zarządzanie firmą ma charakter rodzinny i z wyboru zawsze zachowywało skromne wymiary, aby umożliwić bezpośrednią kontrolę, na wszystkich różnych etapach zarządzania, właśnie przez członków rodziny.

Misją firmy jest uzyskanie za wszelką cenę najwyższej jakości produkowanych win z poszanowaniem tradycji, środowiska i uwzględnieniem potrzeb konsumentów (szeroka gama smaków i rodzajów win, świetna jakość i korzystna cena).

Produkowane wina pochodzą  z winnic należących do rodziny Arini, które rozciągają się na pagórkowatych obszarach prowincji Trapani, takich jak Marsala, Mazara del Vallo, Salemi i Paceco.

 

1px alt Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

1px alt Produkty powiązane

1px alt Opinie o produkcie (0)

Submit
1px alt do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl