Włoskie wino wytrawne Marsala Superiore Garibaldi Ambra Secco, Le Terre - Arini, Sycylia
Opis
Włoskie wino wytrawne Marsala Superiore Garibaldi Ambra Secco -likierowe wino wzmacniane, o ciemno bursztynowej barwie.
Nazwa: Le Terre, Marsala Garibaldi Superiore Ambra Secco
Szczep: Grillo, Catarratto
Rodzaj: deserowe, likierowe, wzmacniane
Kolor: ciemny bursztynowy
Charakterystyka: Aromaty czekolady, tytoniu z nutą rodzynek i orzechów, migdałów, z długim delikatnie kwaskowym finiszem. Podawane na aperitif, doskonałe uzupełnienie deseru lub solo jako tzw. wino medytacyjne. Ciekawie komponuje się z dojrzałymi pikantnymi i pleśniowymi serami.
Marsala to wino wzmacniane podobnie jak Porto, Sherry i Madera. To co je łączy to miejsce pochodzenia, czyli Południe Europy oraz metoda produkcji oparta na wzmocnieniu. Polega ona na zatrzymaniu fermentacji poprzez dodanie czystego destylatu winnego ( w tym przypadku brandy starzone w dębowych beczkach min. 5 lat). W efekcie końcowym resztki cukru pozostają w winie, a dodany destylat wzbogaca wino o alkohol wytwarzając w ten sposób wino wzmocnione o niebywałej odporności na zepsucie. To coś jak połączenie wina i brandy w jednym. Starzona ponad 4 lata w beczkach ze slawońskiego dębu o pojemności 80 i 50 hl.
Marsalę podajemy w małych kieliszkach deserowych.
Temperatura podania: 10-12OC
Zawartość alkoholu: 18 % vol.
Polecane do: aperitif, kawa, desery, pikantne sery
Pojemność: 750 ml
Producent: : Arini, Sycylia, Italia
Pierwsza Marsala została stworzona przez Johna Woodhouse'a (Stary John) w 1773 roku. Był on handlarzem wina w Liverpool, który przypadkowo trafił na Sycylię. Postanowił zaopatrzyć się w dobre wino i przetransportować je do swojego kraju. Aby zabezpieczyć trunek przed zepsuciem, Woodhouse dolał do beczek destylat winny, na wzór produkcji wina sherry. Wyższa zawartość alkoholu pozwalała przewozić wina na wyspy angielskie bez większego ryzyka. Przedsięwzięcie okazało się sukcesem, więc Stary John ponownie wrócił na Sycylię po kolejną dostawę.
W 1969 roku sycylijska Marsala otrzymała chronioną nazwę pochodzenia DOP.
Tradycyjnie wino Marsala uzyskuje się z endemicznych szczepów sycylijskich zwłaszcza: grillo, catarratto, inzolia, damaschino.
Stosowane oznaczenia:
- fine starzona do 1 roku
- superiore, starzona co najmniej 2 lata
- superiore riserva, starzona co najmniej 4 lata
- vergine albo soleras, starzona co najmniej 5lat
- vergine stravecchio albo vergine riserva, starzona co najmniej 10lat
Wina leżakują w systemie Solera , w którym miesza się wino starsze z młodszym.
Casa Vinicola Arini to rodzinna firma produkująca przede wszystkim Marsala DOC, założona w 1952 roku przez Ariniego Giuseppe. Zarządzanie firmą ma charakter rodzinny i z wyboru zawsze zachowywało skromne wymiary, aby umożliwić bezpośrednią kontrolę, na wszystkich różnych etapach zarządzania, właśnie przez członków rodziny.
Misją firmy jest uzyskanie za wszelką cenę najwyższej jakości produkowanych win z poszanowaniem tradycji, środowiska i uwzględnieniem potrzeb konsumentów (szeroka gama smaków i rodzajów win, świetna jakość i korzystna cena).
Produkowane wina pochodzą z winnic należących do rodziny Arini, które rozciągają się na pagórkowatych obszarach prowincji Trapani, takich jak Marsala, Mazara del Vallo, Salemi i Paceco.