1px altPromocje
Śmietanka do gotowania Panna da Cucina, 200 g - Noi Voi
Śmietanka do gotowania Panna da Cucina, 200 g - Noi Voi

5,00 zł

Cena regularna: 7,50 zł

Najniższa cena: 7,50 zł
szt.
Chrupiące orzeszki ziemne  z czarną truflą 50 g - Savini Tartufi, Toskania
Chrupiące orzeszki ziemne z czarną truflą 50 g - Savini Tartufi, Toskania

19,90 zł

Cena regularna: 29,00 zł

Najniższa cena: 29,00 zł
szt.
Włoska rzemieślnicza babka typu panettone  Torta all'Arancia 600g -  Bonifanti, Piemont
Włoska rzemieślnicza babka typu panettone Torta all'Arancia 600g - Bonifanti, Piemont

67,15 zł

Cena regularna: 79,00 zł

Najniższa cena: 79,00 zł
szt.
Włoska babka rzemieślnicza typu panettone cytrynowa Torta al Limone 600g -  Bonifanti, Piemont
Włoska babka rzemieślnicza typu panettone cytrynowa Torta al Limone 600g - Bonifanti, Piemont

67,15 zł

Cena regularna: 79,00 zł

Najniższa cena: 79,00 zł
szt.
Włoska  babka typu panettone  "Il Dolce del Giubileo 2025" 750g edycja limitowana -  Bonifanti, Piemont
Włoska babka typu panettone "Il Dolce del Giubileo 2025" 750g edycja limitowana - Bonifanti, Piemont

84,92 zł

Cena regularna: 99,90 zł

Najniższa cena: 99,90 zł
szt.
1px altPaczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
1px altProducenci
1px alt

Przepis na parmigiana di melanzane w wersji light

Przepis na parmigiana di melanzane w wersji light

Skoro przyjechała dostawa fioletowych bakłażanów sycylijskich to nie mogłem sobie odmówić  przyjemności zrobienia tej kultowej zapiekanki bakłażanowo - pomidorowo -  serowej, którą po raz pierwszy kilkanaście lat temu przyrządziła mi moja matka chrzestna na Sycylii:)

Podstawę stanowią właśnie sycylijskie bakłażany fioletowe okrągłe, które nie posiadają goryczki oraz mają znacznie mniej wilgoci od bakłażanów tradycyjnych. Wystarczy je w zasadzie tylko umyć, pokroić w plastry ok. 0,5 cm grubości i podsmażyć na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek extra vergine do zastosowań kulinarnych. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy z passaty sycylijskiej Alberto Poiatti, gotując ją w garnku na wolnym ogniu z dodatkiem rozgniecionych ząbków włoskiego czosnku białego oraz włoskiego czosnku czerwonego, drobno posiekanej czerwonej cebuli Tropez z Kalabrii i i kilku listków świeżej bazylii, aż wszystko zgęstnieje. Do jednej miseczki kroimy w kostkę kulki świeżej mozzarelli a do drugiej miseczki ścieramy na tarce  świeży parmezan 14 miesięczny. Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienką warstwą przygotowanego sosu pomidorowego, następnie układamy pierwszą warstwę podsmażonych bakłażanów, smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy mozzarellą. To samo z kolejną i kolejną warstwą a warstw powinno być minimum 3. Na końcu posypujemy całość liśćmi świeżej bazylii, zamykamy i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut, aby ser się dobrze roztopił i zarumienił. Po wyciągnięciu kroimy na porcje i podajemy na talerze. Trochę pracy jest ale za to doznania smakowe niezapomniane!:)

Na koniec oczywiście pozostaje dobór odpowiedniego włoskiego wina a tu sprawdzą się zarówno pełniejsze wina białe jak np. Albana Secco DOCG z Mingazzini - https://mercatino.com.pl/cinquantacinque-romagna-albana-mingazzini-wino-biale-wytrawne ,
czy też lżejsze czerwone typu Cabernet z Albafiority - https://mercatino.com.pl/Cabernet-DOC-Friuli-Albafiorita-wino-czerwone-wytrawne .

Buon appetito!!!

RD

1px alt do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl