1px altPromocje
Włoskie cytrony (cedrat) z Wybrzeża Amalfi,  1kg
Włoskie cytrony (cedrat) z Wybrzeża Amalfi, 1kg

15,00 zł

Cena regularna: 25,00 zł

Najniższa cena: 25,00 zł
kg
Włoska cebula słodka czerwona Ramata di Montoro, 0,5kg
Włoska cebula słodka czerwona Ramata di Montoro, 0,5kg

10,00 zł

Cena regularna: 14,50 zł

Najniższa cena: 14,50 zł
szt.
Włoskie szparagi zielone, wiązka ok. 0,5 kg
Włoskie szparagi zielone, wiązka ok. 0,5 kg

15,00 zł

Cena regularna: 19,90 zł

Najniższa cena: 19,90 zł
szt.
Włoskie salami wieprzowe Salame Perugino ok. 280 g - Segarelli Salumi, Umbria
Włoskie salami wieprzowe Salame Perugino ok. 280 g - Segarelli Salumi, Umbria

25,20 zł

Cena regularna: 36,00 zł

Najniższa cena: 36,00 zł
Włoskie salami wieprzowe Salame con Finocchio ok. 250 g - Segarelli Salumi, Umbria
Włoskie salami wieprzowe Salame con Finocchio ok. 250 g - Segarelli Salumi, Umbria

23,80 zł

Cena regularna: 34,00 zł

Najniższa cena: 25,50 zł
szt.
Włoskie salami wieprzowe z czosnkiem Salame con Aglio ok. 230 g - Segarelli Salumi, Umbria
Włoskie salami wieprzowe z czosnkiem Salame con Aglio ok. 230 g - Segarelli Salumi, Umbria

21,70 zł

Cena regularna: 31,00 zł

Najniższa cena: 23,25 zł
Włoskie ciasteczka migdałowe miękkie pasticcini 100g - La Mole, Piemont
Włoskie ciasteczka migdałowe miękkie pasticcini 100g - La Mole, Piemont

9,00 zł

Cena regularna: 15,00 zł

Najniższa cena: 15,00 zł
szt.
Włoskie ciasteczka migdałowe miękkie z pistacjami, pasticcini 100g - La Mole, Piemont
Włoskie ciasteczka migdałowe miękkie z pistacjami, pasticcini 100g - La Mole, Piemont

9,00 zł

Cena regularna: 15,00 zł

Najniższa cena: 15,00 zł
szt.
Włoskie ciasteczka migdałowe o smaku pomarańczy Pasticcino Arancia 100 g - La Mole, Piemont
Włoskie ciasteczka migdałowe o smaku pomarańczy Pasticcino Arancia 100 g - La Mole, Piemont

9,00 zł

Cena regularna: 15,00 zł

Najniższa cena: 15,00 zł
szt.
Montepulciano d'Abruzzo DOC Mingazzini - wino czerwone wytrawne
Montepulciano d'Abruzzo DOC Mingazzini - wino czerwone wytrawne

46,75 zł

Cena regularna: 55,00 zł

Najniższa cena: 55,00 zł
szt.
Alcjone Sangiovese Superiore DOC Mingazzini - Wino czerwone wytrawne
Alcjone Sangiovese Superiore DOC Mingazzini - Wino czerwone wytrawne

46,75 zł

Cena regularna: 55,00 zł

Najniższa cena: 49,00 zł
szt.
Tajgete Sangiovese Superiore Riserva DOC Mingazzini - Wino czerwone wytrawne
Tajgete Sangiovese Superiore Riserva DOC Mingazzini - Wino czerwone wytrawne

75,65 zł

Cena regularna: 89,00 zł

Najniższa cena: 89,00 zł
szt.
1px altPaczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
1px altProducenci
1px alt

Przepis na parmigiana di melanzane w wersji light

Przepis na parmigiana di melanzane w wersji light

Skoro przyjechała dostawa fioletowych bakłażanów sycylijskich to nie mogłem sobie odmówić  przyjemności zrobienia tej kultowej zapiekanki bakłażanowo - pomidorowo -  serowej, którą po raz pierwszy kilkanaście lat temu przyrządziła mi moja matka chrzestna na Sycylii:)

Podstawę stanowią właśnie sycylijskie bakłażany fioletowe okrągłe, które nie posiadają goryczki oraz mają znacznie mniej wilgoci od bakłażanów tradycyjnych. Wystarczy je w zasadzie tylko umyć, pokroić w plastry ok. 0,5 cm grubości i podsmażyć na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek extra vergine do zastosowań kulinarnych. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy z passaty sycylijskiej Alberto Poiatti, gotując ją w garnku na wolnym ogniu z dodatkiem rozgniecionych ząbków włoskiego czosnku białego oraz włoskiego czosnku czerwonego, drobno posiekanej czerwonej cebuli Tropez z Kalabrii i i kilku listków świeżej bazylii, aż wszystko zgęstnieje. Do jednej miseczki kroimy w kostkę kulki świeżej mozzarelli a do drugiej miseczki ścieramy na tarce  świeży parmezan 14 miesięczny. Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienką warstwą przygotowanego sosu pomidorowego, następnie układamy pierwszą warstwę podsmażonych bakłażanów, smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy mozzarellą. To samo z kolejną i kolejną warstwą a warstw powinno być minimum 3. Na końcu posypujemy całość liśćmi świeżej bazylii, zamykamy i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut, aby ser się dobrze roztopił i zarumienił. Po wyciągnięciu kroimy na porcje i podajemy na talerze. Trochę pracy jest ale za to doznania smakowe niezapomniane!:)

Na koniec oczywiście pozostaje dobór odpowiedniego włoskiego wina a tu sprawdzą się zarówno pełniejsze wina białe jak np. Albana Secco DOCG z Mingazzini - https://mercatino.com.pl/cinquantacinque-romagna-albana-mingazzini-wino-biale-wytrawne ,
czy też lżejsze czerwone typu Cabernet z Albafiority - https://mercatino.com.pl/Cabernet-DOC-Friuli-Albafiorita-wino-czerwone-wytrawne .

Buon appetito!!!

RD

1px alt do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl