Skoro przyjechała dostawa fioletowych bakłażanów sycylijskich to nie mogłem sobie odmówić przyjemności zrobienia tej kultowej zapiekanki bakłażanowo - pomidorowo - serowej, którą po raz pierwszy kilkanaście lat temu przyrządziła mi moja matka chrzestna na Sycylii:)
Podstawę stanowią właśnie sycylijskie bakłażany fioletowe okrągłe, które nie posiadają goryczki oraz mają znacznie mniej wilgoci od bakłażanów tradycyjnych. Wystarczy je w zasadzie tylko umyć, pokroić w plastry ok. 0,5 cm grubości i podsmażyć na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek extra vergine do zastosowań kulinarnych. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy z passaty sycylijskiej Alberto Poiatti, gotując ją w garnku na wolnym ogniu z dodatkiem rozgniecionych ząbków włoskiego czosnku białego oraz włoskiego czosnku czerwonego, drobno posiekanej czerwonej cebuli Tropez z Kalabrii i i kilku listków świeżej bazylii, aż wszystko zgęstnieje. Do jednej miseczki kroimy w kostkę kulki świeżej mozzarelli a do drugiej miseczki ścieramy na tarce świeży parmezan 14 miesięczny. Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienką warstwą przygotowanego sosu pomidorowego, następnie układamy pierwszą warstwę podsmażonych bakłażanów, smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy mozzarellą. To samo z kolejną i kolejną warstwą a warstw powinno być minimum 3. Na końcu posypujemy całość liśćmi świeżej bazylii, zamykamy i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut, aby ser się dobrze roztopił i zarumienił. Po wyciągnięciu kroimy na porcje i podajemy na talerze. Trochę pracy jest ale za to doznania smakowe niezapomniane!:)
Na koniec oczywiście pozostaje dobór odpowiedniego włoskiego wina a tu sprawdzą się zarówno pełniejsze wina białe jak np. Albana Secco DOCG z Mingazzini - https://mercatino.com.pl/cinquantacinque-romagna-albana-mingazzini-wino-biale-wytrawne ,
czy też lżejsze czerwone typu Cabernet z Albafiority - https://mercatino.com.pl/Cabernet-DOC-Friuli-Albafiorita-wino-czerwone-wytrawne .
Buon appetito!!!
RD