
Castellaro Rosso Piceno Superiore DOP BIO 750 ml, wino czerwone wytrawne - SeSi Cantina, Marche
Opis
Castellaro - czerwone wytrawne wino z Marche. Apelacja Rosso Piceno to najbardziej znana i największa czerwona apelacja regionu. Pełne czerwonych i leśnych owoców - wiśni, jeżyny, borówki, z nutką tytoniu, ziół - prawdziwa feeria aromatów. Eleganckie aksamitne taniny. Wino z półki Superiore. Wino ekologiczne z certyfikatem BIO.
Karta charakterystyki:
Nazwa i apelacja: Rosso Piceno Superiore DOP
Szczepy: Montepulciano 80%, Sangiovese 15%, Merlot 5%
Rodzaj: czerwone wytrawne
Kolor: intensywnie rubinowy kolor z fioletowymi refleksami
Winifikacja: Staranna selekcja najlepszych gron. Tradycyjna metoda maceracji na skórkach przez 8–10 dni. Fermentacja odbywa się w betonowych kadziach w temperaturze 23–28°C, co pozwala na optymalną ekstrakcję barwników. Po zakończeniu maceracji następuje delikatne tłoczenie.
Dojrzewanie: Wino dojrzewa w butelce od sześciu miesięcy do roku.
Aromat: W aromacie wyczuwalne nuty czerwonej pomarańczy, jeżyn, borówek, dzikiej róży, fiołków oraz delikatnych przypraw.
Smak: W smaku świeże i pobudzające, z dobrze zbalansowaną kwasowością i gładkimi taninami. Pełna struktura z długim, owocowym finiszem. Harmonijne i eleganckie.
Nota sommeliera:
Wino o intensywnej czerwieni w odcieniach wiśni. Nos jest całkiem intensywny i przyjemny w odbiorze, z przewagą czerwonych owoców z naciskiem na wiśnie oraz ciemnych z przewagą jeżyny. W aromacie również można odczuć bardzo subtelną nutę petrolową w postaci lakieru do włosów oraz delikatną paprykę.
Gdy tylko pierwsze krople wina znajdą się w ustach, rozpoczyna się istny recital smaków, gdzie pierwsze skrzypce ponownie grają czerwone słodkie owoce, w postaci wiśni, a nawet delikatne truskawki oraz dojrzała jeżyna z odrobiną jagód. Zaraz za nimi rytm wybija delikatny tytoń z odrobiną czerwonej słodkiej i wędzonej papryki oraz odrobina suszonego drewna. Natomiast ostateczny kształt tej płynnej pieśni definiują świetne, aksamitne, średnio intensywne taniny. Wino sprawia wrażenie nieco kompotowego, ale właśnie poziom tanin balansuje tą słodycz i ustala przyjemną harmonię pomiędzy smakami składającymi się na odbiór tego trunku w ustach.
Wino powinno dobrze poradzić sobie z grillowanymi warzywami, mięsami z grilla, jak kiełbasa lub karczek oraz dobrze doprawionymi mięsami jak salami, chorizo czy spianata calabrese.
Łączenie: Doskonałe do dojrzewających serów, dań z czerwonego mięsa i dziczyzny. Świetnie komponuje się z polędwicą wołową z rozmarynem.
Temperatura podania: 20°C
Zawartość alkoholu: 15,5% vol.
Rocznik:
Kwasowość:
Cukier resztkowy:
Pojemność: 750 ml
Producent: Cantina SeSi
Region: Marche