Alcjone Sangiovese Superiore DOC Mingazzini - Wino czerwone wytrawne
Opis
Cantina Mingazzini została założona w miejscowości Medicina koło Bolonii w malowniczej wschodniej części regionu Emilia-Romania. w 1964r. przez trzech braci: Nerio, Vittorio i Sergio Mingazzini. Dziś pasję tworzenia jakościowych i wyjątkowych win reprezentujących ziemię Romanii (reg. Emilia-Romania) kontynuuje kolejne pokolenie: Rossella i Alessandro Mingazzini wraz z przyjacielem Tommaso Dall’Olio.
Cały proces przetwarzania wina, od analiz enologicznych po butelkowanie i przechowywanie, odbywa się w całości na terenie rodzinnej firmy. Tworzone wina skupiają się na lokalnych szczepach podkreślając wyjątkowość miejscowego terroir i tradycji. W ofercie wyjątkowy szczep występujący tylko w tym obszarze -Albana, wina musujące, frizzante, a także wina bez dodatku siarczynów.
Nazwy win nawiązują do obiektów astronomicznych, które są badane w pobliskim znanym obserwatorium.
Alcjone - czerwone wino wytrawne z typową dla szczepu Sangiovese owocowością i wyrazistością.
Nazwa: Alcjone Romagna Sangiovese Superiore DOC
Producent: Cantina Mingazzini
Region: Emilia-Romania
Szczep: Sangiovese 100%
Rodzaj: czerwone wytrawne
Kolor: rubinowy z fioletowymi refleksami
Charakterystyka: Dobrze zbudowane, pełne, z delikatnym bukietem fiołków i przypraw, w tym cynamonu i pieprzu. Przyjemna harmonijna wytrawność. Propozycje podania: wlać do karafki co najmniej 60 minut przed podaniem w celu wzmocnienia walorów zapachowych produktu.
Temperatura podania: 16-18OC
Zawartość alkoholu: 12,5% vol.
Polecane do: pieczone, grillowane mięso, długodojrzewające sery i wędliny
Pojemność: 750 ml
Owoce zbierane ręcznie, optymalną fermentację osiąga po około 8-10 dniach przedłużonej maceracji w celu uzyskania typowego dla winorośli aromatu.
Fermentacja w kontrolowanej temperaturze. Dojrzewa w stalowych kadziach.