
Gjove Rubicone Sangiovese IGT Mingazzini - wino wytrawne czerwone bez dodatku siarczynów BIO
Opis
Gjove - wino czerwone wytrawne organiczne, bez dodatku siarczynów. Typowa dla szczepu Sangiovese soczysta owocowość i przyjemne taniny.
Nazwa: Gjove Rubicone Sangiovese bez dodatku siarczynów BIO
Producent: Cantina Mingazzini
Region: Emilia-Romania
Szczep: Sangiovese 100%
Rodzaj: czerwone wytrawne
Kolor: czerwony z fioletowymi refleksami
Charakterystyka: Aromaty dojrzałej wiśni, delikatnie korzenne i waniliowe nuty, dojrzałe czerwone owoce. Lekkie przyjemne taniny, harmonia, dobra struktura. Wino bez dodatku siarczynów. Organiczne.
Temperatura podania: 16-18°C.
Zawartość alkoholu: 13,5 % vol.
Polecane do: wino odpowiednie do przystawek na bazie wędlin, pieczonych czerwonych mięs, dziczyzny i grillowanych steków. Przed podaniem najlepiej chwilę napowietrzyć, aby wzmocnić aromaty wina.
Pojemność: 750 ml
OBSZAR PRODUKCJI: Wzgórza Imola.
GLEBA: średnia konsystencja, mieszana glina i wapień.
WYSOKOŚĆ: 130/150 m n.p.m.
MAKS. WYDAJNOŚĆ/HA.: 11 ton/ha.
WINIFIKACJA: zbiór ręczny, selekcjonowanie najlepszych gron, a następnie przechodzenie przez miękkie tłoczenie. Moszcz pozostawia się do macerowania przez około 15 dni w stalowych pojemnikach w kontrolowanej temperaturze do stycznia następującego po zbiorach. Wino jest następnie przelewane do stalowych zbiorników i pozostawiane na co najmniej 6 miesięcy, aby rozwinąć typowe dla winogrona aromaty. Wino bez dodatku siarczynów, organiczne.
Cantina Mingazzini została założona w miejscowości Medicina koło Bolonii w malowniczej wschodniej części regionu Emilia-Romania. w 1964r. przez trzech braci: Nerio, Vittorio i Sergio Mingazzini. Dziś pasję tworzenia jakościowych i wyjątkowych win reprezentujących ziemię Romanii (reg. Emilia-Romania) kontynuuje kolejne pokolenie: Rossella i Alessandro Mingazzini wraz z przyjacielem Tommaso Dall’Olio.
Cały proces przetwarzania wina, od analiz enologicznych po butelkowanie i przechowywanie, odbywa się w całości na terenie rodzinnej firmy. Tworzone wina skupiają się na lokalnych szczepach podkreślając wyjątkowość miejscowego terroir i tradycji. W ofercie wyjątkowy szczep występujący tylko w tym obszarze -Albana, wina musujące, frizzante, a także wina bez dodatku siarczynów.
Nazwy win nawiązują do obiektów astronomicznych, które są badane w pobliskim znanym obserwatorium.