Montepulciano d'Abruzzo DOC Mingazzini - wino czerwone wytrawne
Opis
Montepulciano d'Abruzzo DOC - wino czerwone wytrawne, dobrze zbudowane, ze zbalansowanymi taninami.
Nazwa: Montepulciano d'Abruzzo DOC
Producent: Cantina Mingazzini
Region: Abruzja
Szczep: Montepulciano d'Abruzzo 100%
Rodzaj: wino wytrawne czerwone
Kolor: intensywny rubinowy z odcieniami fioletu i granatu
Charakterystyka: Czerwone owoce, jeżyny i czereśnie, konfitura wiśniowa z nutą fiołka. Wyczuwalne nuty lukrecji, czarnego pieprzu i orzechów laskowych. W ustach ciepłe, trwałe, dobrze zbudowane, ze zbalansowanymi taninami.
Temperatura podania: 18-20°C
Zawartość alkoholu: 13 % vol.
Polecane do: idealne w połączeniu z makaronem z ragout z jagnięciny. Dobrze komponuje się z daniami głównymi na bazie wieprzowiny, duszonymi pieczarkami, polentą i kiełbasą oraz dojrzałymi serami. Przelać do karafki co najmniej godzinę przed podaniem, aby wzmocnić właściwości zapachowe
Pojemność: 750 ml
Cantina Mingazzini została założona w miejscowości Medicina koło Bolonii w malowniczej wschodniej części regionu Emilia-Romania. w 1964r. przez trzech braci: Nerio, Vittorio i Sergio Mingazzini. Dziś pasję tworzenia jakościowych i wyjątkowych win reprezentujących ziemię Romanii (reg. Emilia-Romania) kontynuuje kolejne pokolenie: Rossella i Alessandro Mingazzini wraz z przyjacielem Tommaso Dall’Olio.
Cały proces przetwarzania wina, od analiz enologicznych po butelkowanie i przechowywanie, odbywa się w całości na terenie rodzinnej firmy. Tworzone wina skupiają się na lokalnych szczepach podkreślając wyjątkowość miejscowego terroir i tradycji. W ofercie wyjątkowy szczep występujący tylko w tym obszarze -Albana, wina musujące, frizzante, a także wina bez dodatku siarczynów.
Nazwy win nawiązują do obiektów astronomicznych, które są badane w pobliskim znanym obserwatorium.