Włoskie wino różowe słodkie Brichet - Fabio Perrone, Piemont
Opis
Brichet to różowe wino deserowe frizzante w stylu. Wyróżnia je piękny owocowy aromat, niski procent alkoholu, lekkość, świeżość i przyjemny perlage.
Nazwa: Brichet
Szczep: Brachetto
Rodzaj: słodkie, lekko musujące
Kolor: ciemny róż
Charakterystyka:
Piękne intensywne aromaty malin, wiśni i truskawek, przyjemna słodycz równoważona delikatną kwasowością. Wino frizzante. Doskonałe na lato, znakomite jako aperitif.
Po odszypułkowaniu moszcz poddaje się maceracji ze skórkami w kontrolowanej temperaturze przez 1-2 dni w celu wydobycia koloru. Następnie następuje oddzielenie skórek od moszczu w celu kontynuacji fermentacji w autoklawie, dzięki czemu część wytworzonego gazu zostaje zatrzymana, tworząc charakterystyczny perlage. Fermentacja, prowadzona przez wyselekcjonowane drożdże, odbywa się w kontrolowanej temperaturze i trwa około dwóch tygodni.
Temperatura podania: 6 – 10OC
Zawartość alkoholu: 5,5 % vol.
Polecane do: do deserów, ciast, owoców, czekolady, jako aperitif.
Pojemność: 750 ml
Producent: Fabio Perrone, Piemont Italia
Winnica Fabio Perrone jest położona na malowniczych wzgórzach Piemontu w Santo Stefano Belbo w prowincji Cuneo. Założone przez Mario Perrone w latach 70-tych gospodarstwo rozrastało się wraz z jego synem Mauro, z którym zaczęto produkować pierwsze butelki.
Fabio, podążając tymi samymi śladami swojego dziadka i ojca, po ukończeniu szkoły winiarskiej w Albie, dołączył do załogi firmy na początku XXI wieku.
Zarządzanie winnicą prowadzone jest z zaangażowaniem i najwyższym poszanowaniem środowiska, starając się uzyskać jak najlepszą jakość winogron. Rodzina Perrone dba o cały łańcuch produkcyjny, od winnicy po pakowanie butelek. Firma wierzy w zrównoważony rozwój zarówno w odniesieniu do winnic, w przypadku których preferuje ekologiczne podejście, jak i winiarni, która została wyposażona w system fotowoltaiczny. Od przycinania po zbiór, każda operacja jest wykonywana ręcznie.
"Naszym celem jest przekazanie tym, którzy odkorkują jedną z naszych butelek, tych samych emocji, jakie odczuwamy, butelkując ją" - twierdzi Fabio.