
Włoskie wino białe słodkie San Martino - Fabio Perrone, Piemont
Opis
San Martino to wino deserowe frizzante w stylu Moscato d'Asti DOCG . Wyróżnia je piękny aromat, niski procent alkoholu, lekkość, świeżość i przyjemny perlage.
Nazwa: San Martino
Szczep: Moscato Bianco Canelli
Rodzaj: słodkie, lekko musujące
Kolor: jasne złoto
Charakterystyka:
Piękne intensywne aromaty białych owoców i kwiatów, miodowa słodycz równoważona delikatną kwasowością. Wino frizzante. Doskonałe na lato, znakomite jako aperitif.
Po wyciśnięciu winogrona są tłoczone. Moszcz jest dekantowany, a następnie przechowywany w chłodzonych autoklawach w kontrolowanej temperaturze, dzięki czemu powstały gaz zostaje zatrzymany podczas fermentacji, tworząc w ten sposób charakterystyczny perlage. Fermentacja odbywa się dzięki dodatkowi wyselekcjonowanych drożdży, które najlepiej podkreślają cechy organoleptyczne wina.
Wino San Martino to bardziej ekonomiczny odpowiednik znanego wina Moscato d'Asti DOCG
Temperatura podania: 6 – 10OC
Zawartość alkoholu: 5,5 % vol.
Polecane do: do deserów, ciast, jako aperitif.
Pojemność: 750 ml
Producent: Fabio Perrone, Piemont Italia
Winnica Fabio Perrone jest położona na malowniczych wzgórzach Piemontu w Santo Stefano Belbo w prowincji Cuneo. Założone przez Mario Perrone w latach 70-tych gospodarstwo rozrastało się wraz z jego synem Mauro, z którym zaczęto produkować pierwsze butelki.
Fabio, podążając tymi samymi śladami swojego dziadka i ojca, po ukończeniu szkoły winiarskiej w Albie, dołączył do załogi firmy na początku XXI wieku.
Zarządzanie winnicą prowadzone jest z zaangażowaniem i najwyższym poszanowaniem środowiska, starając się uzyskać jak najlepszą jakość winogron. Rodzina Perrone dba o cały łańcuch produkcyjny, od winnicy po pakowanie butelek. Firma wierzy w zrównoważony rozwój zarówno w odniesieniu do winnic, w przypadku których preferuje ekologiczne podejście, jak i winiarni, która została wyposażona w system fotowoltaiczny. Od przycinania po zbiór, każda operacja jest wykonywana ręcznie.
"Naszym celem jest przekazanie tym, którzy odkorkują jedną z naszych butelek, tych samych emocji, jakie odczuwamy, butelkując ją" - twierdzi Fabio.