Włoskie wino czerwone wytrawne Dumè Frappato BIO 750 ml - Gorghi Tondi, Sycylia
Opis
Włoskie wino czerwone wytrawne Dumè Frappato BIO jest bezprecedensowe. Po raz pierwszy jedna z najsłynniejszych odmian winorośli wschodniej Sycylii, Frappato, trafia do kolekcji Gorghi Tondi wraz z Dumè. Idealne do picia w wesołym i beztroskim towarzystwie, w poszukiwaniu chwil czystego spokoju i przyjemności. Można podawać nawet lekko schłodzone! To wino posiada intensywną, rubinowoczerwoną barwę z filetowymi refleksami. W zapachu intensywne, z owocowymi nutami jeżyny, maliny i granatu, dość złożone. Na podniebieniu świeże, o dobrej strukturze, aksamitne i przekonujące. Dobrze potrafiące wzmocnić nuty parmigiany z bakłażana, pesto, lasagne czy błękitnej ryby.
Nazwa: Dumè Frappato BIO
Szczep: Frappato
Rodzaj: wytrawne, aksamitne, przekonujące
Kolor: intensywna rubinowoczerwona barwa z fioletowymi refleksami
Temperatura podania: 12-14°C
Zawartość alkoholu: 13% vol.
Polecane do: parmigiany z bakłażana, pesto, lasagne czy błękitnej ryby
Pojemność: 750 ml
Producent: Gorghi Tondi, Sycylia, Włochy
Winnica Gorghi Tondi położona w południowo-zachodniej części Sycylii, w miejscowości Mazzara del Vallo. To miejsce jest niezwykłe z uwagi na panujący tu specyficzny mikroklimat. Otóż przez 24 h na dobę, niezależnie od pory roku, wieje tu przyjemny wiatr, osuszający i chroniący winne grona przed chorobami, dzięki czemu winnica (mimo, że liczy ok. 120 ha) może być całkowicie biologiczna. Ale to nie koniec wyjątkowości tego miejsca, gdyż z jednej strony mamy tutaj bliskość morza, a z drugiej część winnicy znajduje się w sercu naturalnego, międzynarodowego rezerwatu przyrody WWF (dostępnego dla turystów), w którym znajdują się 4 jeziora oraz mają swoje miejsce przystanku ptaki lecące do Afryki. To wszystko wpływa na jakość oraz bogactwo aromatów i smaków wszystkich win z tej winnicy. Całości uroku dopełnia piękna winiarnia z miejscami noclegowymi, zbudowana na kształt arabskiego pałacu. Prowadzona przez dwie siostry z bardzo znanego rodu Pellegrino, znanego niegdyś z produkcji Marsali.
Sycylia to nie tylko największa wyspa Włoch, ale również największa wyspa w obszarze Morza Śródziemnego. Jej teren jest bardzo różnorodny: od nizin po wyżyny aż po najwyższe wzniesienie, jakim jest słynny wulkan Etna. Sycylijczycy cenią sobie dobre towarzystwo, czas spędzony w gronie rodziny, słoneczne dni na plaży oraz solidnie zastawiony stół. Ich zamiłowania kulinarne mają długą historię, stąd każde zetknięcie się z kuchnią sycylijską to swoista podróż w czasie. Zaznamy w niej wiele wpływów kultur, które niegdyś władały wyspą. Pozostawione przez Greków oliwki, owoce cytrusowe i przyprawy używane przez Arabów, warzywa sprowadzone przez Hiszpanów i oczywiście wpływ rodzimej Italii - to sprawia, że kuchnia sycylijska jest niezwykle różnorodna.
Czy wiesz, że... To właśnie Sycylijczycy wynaleźli słynny makaron spaghetti? Podobno zapoczątkowali również nawijanie go na widelec.