Wino różowe wytrawne półmusujące Babbìo Rosé BIO 750 ml - Gorghi Tondi, Sycylia
Opis
Karta charakterystyki:
Nazwa i apelacja: Organiczne wino musujące Rosé Terre Siciliane IGP
Szczepy: Mieszanka rodzimych czarnych odmian winogron (Frappato, Nerello Mascalese, Nero d'Avola).
Rodzaj: musujące, wytrawne
Kolor: Ma delikatny kolor, określany jako odcień skórki cebuli.
Winifikacja: W końcowych etapach fermentacji alkoholowej wino jest przenoszone do zbiornika ze stali nierdzewnej z zamkniętymi zaworami , na 30-40 dni , aby wytworzyć lekkie nadciśnienie, które nadaje mu typowe uczucie „musowania”. W rezultacie jest to wino półmusujące, charakteryzujące się zawartością dwutlenku węgla i ciśnieniem poniżej limitu wymaganego dla win musujących (1-2,5 bara).
Dojrzewanie: Wino pozostaje w zbiornikach ze stali nierdzewnej przez 2 miesiące.
Aromat: Z nutami kwiatowymi i rześkich świeżych owoców.
Smak: Delikatne musowanie na podniebieniu podkreśla jego świeżość i wyrazistość.
Łączenie: Doskonałe jako aperitif, do przystawek warzywnych, również tych w tempurze, a także do lekkich, pikantnych dań głównych.
Temperatura podania: 8-10°C
Zawartość alkoholu: 11,5% vol.
Rocznik: Pierwszy rocznik 2020.
Kwasowość:
Cukier resztkowy:
Pojemność: 750 ml
Certyfikacja: Ekologiczna, IT-BIO-009 / VIVA & SOStain dla zrównoważonej uprawy winorośli.
Producent: Gorghi Tondi
Region: Sycylia
Winnica Gorghi Tondi położona w południowo-zachodniej części Sycylii, w miejscowości Mazzara del Vallo. To miejsce jest niezwykłe z uwagi na panujący tu specyficzny mikroklimat. Otóż przez 24 h na dobę, niezależnie od pory roku, wieje tu przyjemny wiatr, osuszający i chroniący winne grona przed chorobami, dzięki czemu winnica (mimo, że liczy ok. 120 ha) może być całkowicie biologiczna. Ale to nie koniec wyjątkowości tego miejsca, gdyż z jednej strony mamy tutaj bliskość morza, a z drugiej część winnicy znajduje się w sercu naturalnego, międzynarodowego rezerwatu przyrody WWF (dostępnego dla turystów), w którym znajdują się 4 jeziora oraz mają swoje miejsce przystanku ptaki lecące do Afryki. To wszystko wpływa na jakość oraz bogactwo aromatów i smaków wszystkich win z tej winnicy. Całości uroku dopełnia piękna winiarnia z miejscami noclegowymi, zbudowana na kształt arabskiego pałacu. Prowadzona przez dwie siostry z bardzo znanego rodu Pellegrino, znanego niegdyś z produkcji Marsali.
Sycylia to nie tylko największa wyspa Włoch, ale również największa wyspa w obszarze Morza Śródziemnego. Jej teren jest bardzo różnorodny: od nizin po wyżyny aż po najwyższe wzniesienie, jakim jest słynny wulkan Etna. Sycylijczycy cenią sobie dobre towarzystwo, czas spędzony w gronie rodziny, słoneczne dni na plaży oraz solidnie zastawiony stół. Ich zamiłowania kulinarne mają długą historię, stąd każde zetknięcie się z kuchnią sycylijską to swoista podróż w czasie. Zaznamy w niej wiele wpływów kultur, które niegdyś władały wyspą. Pozostawione przez Greków oliwki, owoce cytrusowe i przyprawy używane przez Arabów, warzywa sprowadzone przez Hiszpanów i oczywiście wpływ rodzimej Italii - to sprawia, że kuchnia sycylijska jest niezwykle różnorodna.
Czy wiesz, że... To właśnie Sycylijczycy wynaleźli słynny makaron spaghetti? Podobno zapoczątkowali również nawijanie go na widelec.


