1px altProducenci

Włoska Kasza kuskus, 1 kg - Alberto Poiatti, Sycylia

Dostępność: tymczasowo niedostępny
Cena: 17,90 zł 17.90
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

1px alt dodaj do przechowalni

1px alt Opis

Kaszka Kuskus powstaje z rozdrobnionych ziaren pszenicy typu twardego - grano durum. Wywodzi się z Afryki Północnej i wciąż jest bardzo popularna szczególnie w kuchni sycylijskiej. Zgodnie ze sztuką gotuje się na parze, aby zachować jej sypkość. Kasza cous-cous bogata jest m.in. w błonnik i żelazo. Najczęściej podawana ze smażonymi / grillowanymi warzywami (na ciepło i na zimno), a także w postaci kotlecików.

Producent: Alberto Poiatti, Italia

Pojemność: 1 kg

 

Firma Alberto Poiatti znajduje się w Santa Venerina, uroczej sycylijskiej wiosce położonej u stóp Etny, na obszarze o wielkiej tradycji rolno-spożywczej. Przedsiębiorstwo łączy tradycję z nowoczesnością, oferując  przede wszystkim szeroką gamę tradycyjnych makaronów ( klasyczne z włoskiej pszenicy grano duro, pełnoziarniste, przeróżne formy i kształty), a także kaszkę kuskus, mąki, przeciery i sosy.

Firma Alberto Poiatti do produkcji wyrobów sypkich oraz makaronu Alberto Poiatti i Pasta Etna zdecydowała się używać wyłącznie pszenicy sycylijskiej, aby w pełni wykorzystać zasoby terytorium Sycylii i maksymalnie uszanować filozofię 0 km.

Używane sycylijskie odmiany pszenicy to Maestà, Don Matteo i Iride, jedne z najlepszych w historii, a obszary upraw znajdują się w prowincji:

• Katania (Caltagirone, Castel di Judica, Grammichele, Mineo i Ramacca);

• Enna (Agira, Aidone, Assoro, Centuripe, Piazza Armerina, Regalbuto i Troina);

• Caltanissetta (Butera, Gela, Mazzarino i Niscemi).

1px alt Produkty powiązane

1px alt Opinie o produkcie (0)

Submit
1px alt do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl