Włoska oliwa z oliwek extra vergine BIO 0,75 l 2024- Panebianco, Sycylia
Opis
Włoska oliwa z oliwek extra vergine z pierwszego tłoczenia z certyfikatem BIO. To najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z najwyższej jakości sycylijskich oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Uprawa oliwek jest w 100% ekologiczna. Zbiory - listopad 2024.
Rosnące w położonych u stóp Etny gajach oliwki zbierane są ręcznie w okolicy października/ listopada, a ich tłoczenie odbywa się tradycyjnie na zimno w ciągu 24 godzin od zbiorów.
Bogata w polifenole, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E.
Oliwa do stosowania na zimno jako dodatek do pieczywa, sałatek, serów, wędlin, mięs, itp. Nadaje się również do smażenia.
Posiada lekko mętną o jasnozielonym odcieniu barwę. Jest delikatna w smaku, o świeżym i intensywnym aromacie pomidorów, świeżej trawy, karczochów. Lekko pikantna na finiszu.
Jej kwasowość nie przekracza 0,2%, co oznacza bardzo wysoką jakość oliwy premium.
Odmiana oliwek: Nocellara Etnea
Kwasowość: 0,2%
Producent: Panebianco, Sycylia, Italia
Pojemność: 750 ml
Ciekawostki:
By oliwa mogła kwalifikować się jako extra vergine jej poziom kwasowości nie może przekroczyć 0,8%.
Tylko oliwy o niskim poziomie kwasowości mają właściwości lecznicze – są rewelacyjnym przeciwutleniaczem, regulują poziom cholesterolu, dostarczają drogocenną witaminę E, witaminy grupy B, prowitaminę A. Jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 oraz omega 6.
Oliwa z oliwek ma również świetne zastosowanie w kosmetyce do pielęgnacji twarzy, ciała, włosów, paznokci.